Wypasione placki Eli

25 października 2010, dodał: eli_555
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 cebule
1/2 główki czosnku
3 białe surowe kiełbasy
1/2 pęczka natki pietruszki
20 dkg sera żółtego
1/2 czerwonej papryczki chilli
3 jajka
8 łyżek mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia

Obraną cebulę pokroić na kilka kawałków i razem z obranym czosnkiem posiekać w malakserze (można potrzeć na tarce do placków) na miazgę. Wyłożyć na miseczkę. Z papryczki usunąć nasionka i pokroić w bardzo drobną kosteczkę (radzę założyć rękawiczki do krojenia). Natkę pietruszki posiekać. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Z kiełbasy usunąć osłonki i ją rozdrobnić. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami (ja tarłam w malakserze) i wyłożyć na sito, żeby odciekły z soku. Skrobię po odlaniu soku dodać do placków. Ziemniaki włożyć do miski, dodać rozdrobnioną kiełbasę, utarty ser, posiekaną natkę pietruszki, papryczkę chilli, cebulę z czosnkiem, jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść łyżką ciasto, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron. Smacznego!

file1288029504