Woda królewska – co to jest?

7 listopada 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Czy słyszeliście kiedyś o wodzie królewskiej? Co to takiego i skąd wzięła się jej nazwa? Zobaczcie sami!

woda krolewska

Z chemicznego punktu widzenia woda królewska to mieszanina trzech objętości stężonego kwasu solnego (HCl) i jednej objętości stężonego kwasu azotowego (HNO3).  Świeży roztwór wody ma kolor bezbarwny i szybko zmienia się w  kolor pomarańczowy. Ta substancja jest silnie żrąca. W przeszłości woda królewska  była używana w laboratoriach, jako środek do  czyszczenia  naczyń, które posiadały  zanieczyszczenia organiczne i osad z metali.

Co ciekawe w dawnych czasach uważano, że woda królewska jest w stanie w magiczny sposób wytworzyć złoto i srebro.

woda krolewska

Rozpuszcza złoto

Reakcja tych dwóch kwasów daje chlor oraz chlorek nitrozylu o silnym działaniu utleniającym. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpuścić złoto, platynę, pallad oraz inne metale, które są odpornie chemiczne.

woda krolewska,zloto

Żrące działanie

Świeży roztwór wody królewskiej jest silnie żrący i trzeba bardzo uważać. Jest w stanie oczyścić wiele rzeczy z zanieczyszczeń i to było jej główne zadanie w laboratoriach.

woda krolewska

Wykorzystanie współczesne

Aktualnie woda królewska służy do zbadania wyrobu jubilerskiego, pod kątem wykonania z prawdziwego złota lub stopu imitującego złoto.

woda krolewska