Czy słyszeliście kiedyś o wodzie królewskiej? Co to takiego i skąd wzięła się jej nazwa? Zobaczcie sami!
Z chemicznego punktu widzenia woda królewska to mieszanina trzech objętości stężonego kwasu solnego (HCl) i jednej objętości stężonego kwasu azotowego (HNO3). Świeży roztwór wody ma kolor bezbarwny i szybko zmienia się w kolor pomarańczowy. Ta substancja jest silnie żrąca. W przeszłości woda królewska była używana w laboratoriach, jako środek do czyszczenia naczyń, które posiadały zanieczyszczenia organiczne i osad z metali.
Co ciekawe w dawnych czasach uważano, że woda królewska jest w stanie w magiczny sposób wytworzyć złoto i srebro.
Rozpuszcza złoto
Reakcja tych dwóch kwasów daje chlor oraz chlorek nitrozylu o silnym działaniu utleniającym. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpuścić złoto, platynę, pallad oraz inne metale, które są odpornie chemiczne.
Żrące działanie
Świeży roztwór wody królewskiej jest silnie żrący i trzeba bardzo uważać. Jest w stanie oczyścić wiele rzeczy z zanieczyszczeń i to było jej główne zadanie w laboratoriach.
Wykorzystanie współczesne
Aktualnie woda królewska służy do zbadania wyrobu jubilerskiego, pod kątem wykonania z prawdziwego złota lub stopu imitującego złoto.