Włoskie przekąski i przystawki różne przepisy

12 czerwca 2020, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

W kuchni włoskiej ważne miejsce zajmują przystawki, czyli antipasti. Sałatka caprese, carpaccio czy bruschetta to jedne z wielu przystawek, od których Włosi zaczynają biesiadowanie. Podajemy przepisy na kultowe włoskie przystawki i przekąski.

Przystawki podawane są w małych porcjach. W skład antipasti wchodzą zazwyczaj pomidory suszone, mozzarella, pomidorki koktajlowe, oliwki, bazylia, oliwa z ziołami i szynka parmeńska. Nieodłącznym elementem tej uczty są również chrupiące grissini. Jeszcze dziś możesz przyrządzić je w domu i oczarować nimi swoich gości.

Bruschetta pomidorowa

Najbardziej znana wersja bruschetty to ta ze świeżym pokrojonym w kostkę pomidorem w towarzystwie kilku liści bazylii.

Składniki:
– kromki czerstwego chleba
– świeże pomidory
– liście bazylii
– kapary
– cebula
– oregano
– czosnek
– sól
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Opiec chleb na patelni. Pokroić pomidory w małe kostki, wrzucić do dużej miski, a następnie doprawić oliwą, solą i oregano, pokrojoną w plasterki cebulą i czosnkiem. Marynować przez około godzinę. Grzanki polać sosem bruschetta i udekorować kaparami i kilkoma liśćmi bazylii.

Bruschetta z bakłażana

Składniki:
– 4 kromki chleba
– 1 bakłażan
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
– sól
– 1 papryczki chilli
– 20 g parmezanu
– 2 pomidory

Przygotowanie:
Po umyciu, wysuszeniu i pokrojeniu bakłażana na cienkie plasterki, upiec go na grillu lub patelni. Lekko podpiec również kromkę chleba, natrzeć czosnkiem i zwilżyć oliwą. Ułożyć plastry bakłażana na wierzchu i doprawić solą i odrobiną czerwonego chili w proszku, położyć kilka płatków parmezanu i kilka kawałków pomidora.

Bruschetta z tuńczykiem i serem

Składniki:
– 150 g koziego sera
– 180 g gorgonzoli
– 1 bagietka lub kromki chleba
– tuńczyk w puszce
– szczypiorek

Przygotowanie:
Dobrze wymieszać ser kozi i ser gorgonzola, aby uzyskać jednorodny ser śmietankowy. Odcedzić tuńczyka z oleju, a następnie posiekać. Umyć szczypiorek i posiekać, a następnie pokroić bagietkę na plasterki. Piec chleb na patelni przez kilka minut. Rozsmarować cienką warstwę sera na kromkach chleba, dodać posiekanego tuńczyka i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Crostini melanzane z fetą

Składniki:
– 8 kromek domowego chleba
– 600 g bakłażana
– 200 g pomidorów cherry
– 1 ząbek czosnku
– kapary
– feta
– olej do smażenia
– bazylia

Przygotowanie:
Dokładnie umyć bakłażany, a następnie pokroić je w plastry. Wlać olej do smażenia na dużą patelnię i usmażyć bakłażany (ok. 4-5 min., obracając). Odcedzić, przenieść na talerz wyłożony papierem kuchennym. Umyć pomidory i pokroić je w kliny, a następnie rozdrobnić fetę. Pokroić chleb na kromki i opiec je na grillu. Rozłożyć usmażone plastry bakłażana wraz z pomidorami, fetą, kaparami i posiekaną świeżą bazylią.

Crostini creme z tuńczykiem

Składniki:
– 2 łyżki stołowe soku z limonki
– 1 ząbek czosnku
– 30 g masła
– 1 łyżka kaparów
– 25 ml śmietany
– 2 łyżki natki pietruszki
– sól i pieprz
– 1 szalotka
– 425 g tuńczyka w oleju

Przygotowanie:
Obrać czosnek i szalotkę i posiekać w robocie. Dodać kapary i posiekać. Wrzucić masło pokrojone na kawałki, czosnek i posiekane szalotki, wymieszać na gładką masę. Dodać tuńczyka, sok z limonki, śmietanę i posiekane kapary. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać pastę.Podawać na grzankach na gorąco lub na ciepło.

Bruschette integrali z musem dyniowym

Składniki:
– 1 mała dynia piżmowa
– 120 g jogurtu greckiego
– rozmaryn lub świeży tymianek
– 1 ząbek czosnku (w razie potrzeby)
– pieczywo pełnoziarniste na tosty
– kurkuma w proszku
– oliwa z oliwek
– drobna sól

Przygotowanie:
Po usunięciu nasion pokroić dynię na kawałki, a następnie umieścić ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić dużą ilością oliwy z oliwek, dodać rozmaryn lub świeży tymianek do smaku, a następnie piec w temp. 200 st. C. Przygotować purée i ostudzić. Posiekać ząbek czosnku i dodać go do jogurtu, doprawić solą, dodać dużo oliwy z oliwek i przyprawić kurkumą, a następnie dodać ​​do purée z dyni. Upiec razowy chleb w piekarniku z użyciem oliwy z oliwek, a następnie posmarować musem dyniowym. Podawać bruschetty z musem dyniowym i jogurtem.

Arancini con burro

Składniki:
– 1 szczypta szafranu
– 2 cebule szalotki
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki masła
– 150 g ryżu arborio
– 150 ml białego wytrawnego wina
– ok. 300 ml bulionu warzywnego lub wrzątku
– kilka gałązek natki pietruszki
– ok. 50 g sera pecorino
– 125 g sera mozzarella
– 1 jajko rozkłócone z lodowatą wodą
– 50 g bułki tartej
– olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Namoczyć szafran w niewielkiej ilości wina. Na łyżce masła i oliwie zeszklić posiekane drobno szalotki i czosnek. Dodać ryż i przesmażać razem na niewielkim ogniu ok. 5 min., aż ryż stanie się szklisty. Wlać wino, dodać szafran, zamieszać, dolać ok. 150 ml bulionu (lub wody), przykryć patelnię pokrywką i dusić na niewielkim ogniu ok. 10 min. Po tym czasie dodać kolejne 100 ml bulionu i cały czas mieszając gotować risotto. W miarę ubywania płynu, dolewać bulion (lub wrzątek) w niewielkich porcjach, próbując, czy ryż staje się miękki, ale nie rozgotowany. Dodać ostatnią łyżkę masła, pecorino, posiekaną drobno natkę i wymieszać całość. Wyłożyć risotto do płaskiej formy (np. blacha do pieczenia), przykryć folią spożywczą i odstawić na noc. Następnego dnia pokroić mozzarellę w kostkę, rozkłócić jajko z lodowatą wodą w miseczce i przygotować drugą miseczkę z bułką tartą. Nabierać niewielkie ilości zimnego risotto, wkładać kostkę mozzarelli, zamykać risotto wokół sera formując kulkę. Gotowe kulki zanurzać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoto w oleju lub oliwie.

Fritatta wegetariańska

Składniki:
Alpejski sos cheddar:
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki mąki uniwersalnej
-1 ¼ szklanki mleka
– ser cheddar, rozdrobniony (około 1 szklanki)
– 3 łyżki świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, kolendra lub oregano, posiekane)
– ⅛ łyżeczki soli koszernej
– szczypta pieprzu cayenne
Frittata:
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 3 szklanki sezonowych warzyw, takich jak letni kabaczek, cukinia i pomidory lub szparagi, pieczarki i dymka, posiekane
– 1 łyżeczka soli koszernej
– 2 łyżki wody
– 6 całych jaj plus 2 białka jaj
– ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Roztopić masło w rondlu, dodać mąkę, gotować ok. 1 min., ciągle mieszając. Powoli dolewać mleko i ubijać przez 2 min., aż mieszanina lekko zgęstnieje. Powoli dodawać ser, ubijając. Dodać sól, pieprz cayenne i zioła. Podgrzać oliwę z oliwek i masło, dodać warzywa i ½ łyżeczki soli. Podsmażać ok. 3 min. Dodać wodę, przykryć i gotować warzywa na parze przez 2 min. Rozgrzać piekarnik. Ubić jajka, białka, ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wlać mieszankę jajeczną na patelnię z warzywami. Gotować 3 do 4 min. Umieścić patelnię w piekarniku na 2 min. Kroić w kliny i podawać z sosem.

Caprese z malinami

Składniki:
– 2 pomidory
– 2 sery mozzarella
– sos sałatkowy włoski
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 łyżki wody
– 15 malin
– rukola
– kiełki słonecznika

Przygotowanie:
Pomidora oraz ser pokroić w plastry i ułożyć na przemian na talerzu. Na wierzchu położyć liście rukoli, kiełki słonecznika i maliny. Stworzyć ziołowy, włoski sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym i trzema łyżkami wody. Polać sałatkę sosem i podawać.

Grissini z szynką parmeńską

Składniki:
– 12 plastrów szynki parmeńskiej
– pietruszka zielona
– bazylia świeża
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 szczypta soli morskiej
– 1 łyżeczka oregano
Paluszki:
– 1 kg mąki
– 500 ml wody
– 25 g cukru
– 20 g soli
– 50 ml oleju
– 8 g drożdży

Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą dobrze wyrabiając na stolnicy, odstawić na 10 min. do lodówki skropione wodą, po 10 min. wyjąć do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 min. Jak ciasto wyrośnie, rozwałkować je cienko, ciąć nożem długie, cienkie paski. Paski ciasta rolować z dwóch stron, jak cukierka tak, aby powstały cienkie paluszki. Ułożyć paluszki na blasze z pergaminem. Skropić oliwą z oliwek, posypać delikatnie solą morską i bazylią oraz pietruszką. Piec w temperaturze 200 st. C ok. 10 min. Każdy paluszek grissini owinąć jednym plastrem szynki parmeńskiej. Ułożyć w wysokim naczyniu.

Zielone tramezzini

Składniki:
– 50 g natki pietruszki, grubo posiekanej
– 20 g nasion słonecznika, grubo posiekanych
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 3 łyżki oleju słonecznikowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 4 kromki chleba Tramezzini lub białego chleba
– 6 liści sałaty
– 150 g ogórka pokrojonego w drobną kostkę
– 4 pomidory mielone
– 1/2 pęczka rzodkiewki, pokrojonej w drobną kostkę
– 2 szklanki sera pasterskiego w kostkach (ok. 300 g)
– 100 g kwaśnej śmietany
– 1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego

Przygotowanie:
Przygotować purée z pietruszki, nasion słonecznika, oleju rzepakowego, oleju z nasion słonecznika i soli. Pesto umieścić w zimnym miejscu. Dokładnie umyć pomidory, ogórki i rzodkiewki i posiekać je. Następnie dokładnie umyć sałatę i dobrze wysuszyć. Pokroić warzywa w małe kostki, a sałatę porwać na kawałki. Posmarować pieczywo pesto. Przykryć kromki sałatą, na sałacie położyć dużo kostek ogórka, pomidorów i rzodkiewki. Następnie położyć na nim kostki sera i polać oliwą sałatkową lub śmietaną. Kromki pokroić w trójkąty. Na koniec posypać serem i dużą ilością szczypiorku.

Focaccia z dzikim czosnkiem

Składniki:
– 500 g białej mąki chlebowej
– 1 łyżka soli morskiej
– 300 ml letniej wody
– 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych drożdży)
– 40 g dzikiego czosnku
– 1 łyżeczka czarnego pieprzu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka kaszy manny lub drobnej bułki tartej

Przygotowanie:
Mikserem hakowym wymieszać mąkę i sól morską. W małym dzbanku wymieszać wodę z drożdżami i stopniowo, przy niskiej prędkości dodawać mieszaninę drożdży do mąki. Kontynuować mieszanie na niskiej prędkości przez około 5-6 min., aż powstanie gładkie ciasto. Przenieść ciasto do lekko naoliwionej dużej miski, przykryć ciepłym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i odłożyć na godzinę lub do uzyskania podwójnego rozmiaru. Odłożyć kilka całych liści dzikiego czosnku, a następnie posiekać pozostały dziki czosnek i wrzucić go do średniej miski. Dodać czarne ziarenka pieprzu i oliwę z oliwek i zetrzeć wszystko razem moździerzem. Gdy ciasto będzie gotowe, przygotować blachę do pieczenia, delikatnie ją natłuszczając, a następnie posypać drobną bułką tartą. Rozłożyć ciasto, a na nim zmielony czosnek i polać oliwą na wierzchu ciasta, posypać solą morską. Rozrzucić pozostałe liście dzikiego czosnku. Przykryć ponownie ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą i pozostawić na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Piec przez 20 min. do złotego koloru.

Focaccia pugliese orginal

Składniki:
– 250 g semoliny z pszenicy durum
– 250 g mąki uniwersalnej 00
– 15 g świeżych drożdży piwowarskich
– ziemniak (ok. 150 g)
– 10 pomidorów cherry
– 1 łyżeczka cukru
– suche oregano
– oliwa z oliwek
– sól

Przygotowanie:
Ugotować pokrojonego na kawałki ziemniaka na parze (ok. 15 min.). Rozdrobnić drożdże w misce z cukrem i rozpuścić je w ciepłej wodzie. Rozsypać mąkę na desce do ciasta, dodać ciepły, potłuczony ziemniak, wlać drożdże i mieszać ciasto ok. 10 min., aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Przenieść do lekko nasmarowanej miski, przykryć folią i pozwolić mu rosnąć. Przenieść ciasto na blachę do pieczenia lekko nasmarowaną olejem, zalać 2-3 łyżkami oleju. Zanurzyć pomidory w cieście, posypać powierzchnię szczyptą oregano i dodać szczyptę soli. Pozwolić, aby przykryta focaccia rosła przez kolejną godzinę i doprawić ją zemulgowaną wodą z pięcioma łyżkami oleju. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 min.

 

 

zobacz również:

Włoska zupa pappa al pomodoro z pomidorów

Kuchnia hiszpańska i włoska – tradycyjne przepisy

Pizza czy spaghetti? Czyli, co charakteryzuje kuchnię włoską?

Włoska Zupa minestrone – oryginalny przepis