Włoskie pizzicati. Banalnie prosty przepis na pyszne ciasteczka z dżemem
Chciałbyś upiec ciastka, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są pyszne i wypełnią cały dom maślanym zapachem? W takim razie postaw na włoskie ciastka z dżemem. Wystarczy tylko pół godziny, aby je przygotować i upiec w piekarniku. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe kruche ciasteczka z dżemem o wdzięcznej nazwie pizzicati.
Pizzicati to delikatne włoskie ciasteczka wypełnione dżemem. Czasami nazywane są biscotti pizzicati. Nie są zbyt słodkie ale zawsze piękne na tacce deserowej. We Włoszech często można je kupić w lokalnych piekarniach. Ale przepis jest bardzo łatwy do wykonania we własnym w domu. Nawet początkujący piekarz poczuje się tak, jakby opanował sztukę pieczenia włoskich ciasteczek.
Te delikatne, wypełnione dżemem kruche ciastka są niezwykle proste i łatwe do przygotowania. Ich subtelna słodycz idealnie łączy się z kawą lub gorącą herbatą. W przepisie wykorzystuje się kilka powszechnie znanych i niedrogich składników. Część z nich zawsze jest w domu. Pierwszym z nich jest mąka uniwersalna, która najlepiej sprawdza się w tym przepisie. Dodatkiem jest skrobia kukurydziana, która nadaje ciasteczkom delikatną teksturę. Skrobia kukurydziana uzyskiwana jest z białych pręcików kukurydzy i ma właściwości zagęszczające. Pozostałe składniki to zwykły cukier pudrowy (nie polecam zastępowania cukrem granulowanym) i jedno jajko w temperaturze pokojowej, dzięki czemu łatwo łączy się z innymi składnikami. Masło używane do przygotowania ciasta powinno być miękkie, ale nie stopione. Skórka cytrynowa to składnik opcjonalny, ale podoba mi się ślad cytrusów połączonych z nadzieniem słodkiego dżemu. Można użyć każdego ulubionego dżemu owocowego. Najbardziej lubię dżem jagodowy lub morelowy. Dobrze smakują również nadziane dżemem truskawkowym, brzoskwiniowym czy dżemem z czarnej porzeczki. Sprawdzi się też dżem malinowy lub jeżynowy. Kruche ciasteczka świetnie smakują także z domowymi powidłami śliwkowymi. W niektórych przepisach widziałam nadzienie z nutelli, co jest dla mnie niedopuszczalne. Ciekawie natomiast brzmi dodatek dżemu cytrynowego, ale takiego jeszcze nie robiłam.
Dlaczego warto poznać przepis na pizzicati?
We Włoszech pizzicati zazwyczaj serwuje się na śniadanie z mlekiem lub herbatą lub jako popołudniowa przekąskę. Jak więc upiec pyszne domowe ciasteczka pizzicati? Postępując według tego prostego przepisu, wyśmienite i doskonale kruche ciasteczka z dżemem wyjdą już za pierwszym razem. Ciasteczka to wyborny deser na każdą okazję. Sprawdzą się przez cały rok i będą smakować niezależnie od okazji. Świetnie zastąpią gotowe ciastka z cukierni i niezdrowe słodkości ze sklepu.
Przepis na włoskie ciasteczka pizzicati
Składniki:
– 270 g (1/2 kubka) mąki uniwersalnej
– 60 g (1/4 filiżanki) cukru pudrowego
– 60 g skrobi kukurydzianej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka z 1 cytryny
– 140 g masła
– 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 jajko
– ulubiony dżem
Przygotowanie:
Wymieszać suche składniki, tj. mąkę, cukier pudrowy, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Do miski z suchymi składnikami dodać miękkie masło, ekstrakt z waniliowy i jajko. Używając miksera ręcznego mieszać aż ciasto stanie się luźną ziarnistą mieszanką (ok. 3 do 4 min.). Gumową szpatułką lub dłonią zagniatać ciasto przez ok. 1 min., aż będzie powstanie lepkie, spójne ciasto. Owinąć ciasto w papier i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godz. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego. Za pomocą szklanki lub foremki wyciąć kręgi. Przełożyć je na blachę do pieczenia. Wypełnić dżemem i zlepić palcami na środku pozostawiając końce otwarte. Umieścić blachę do pieczenia w piekarniku i piec przez 12-14 min. Wyjąć z piekarnika i pozwolić im ostygnąć. Następnie posypać cukrem pudrem i podawać.