Włoska restauracja na Piotrkowskiej NITKA w Łodzi – opinia

Avatar photo
6 marca 2023,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W ramach akcji MAMY TU SMACZNIE zapraszamy na podróż do smakowitej krainy włoskich da wraz z restauracją NITKA w Łodzi. Przepyszne propozycje kuchni włoskiej, które serwuje restauracja NITKA całkowicie skradły nasze serce i kubki smakowe. Ręcznie wykonywane makarony, chrupiąca pizza ze świeżutkimi dodatkami na włoską nutę, smaczne przekąski i zupy, rewelacyjne desery – to miejsce na kulinarnej mapie Łodzi warto odwiedzić i do niego wracać.

Na powitanie gości lokal serwuje pyszne czekadełko: prawdziwe, cieplutkie i chrupiące paluszki grissini z dodatkiem wyśmienitego sosu na bazie pomidorów, bakłażanów i oliwek. Nie mogłabym rozpocząć włoskiej uczty bez skosztowania wyśmienitych przekąsek: można tutaj zamówić deskę oryginalnych włoskich serów lub wędlin, ale też poprosić o miks tych produktów. Przyjemnie było skosztować oryginalnych wyselekcjonowanych włoskich smakowitości w otoczeniu orzechów, owoców i kieliszeczka limoncello. Otrzymujecie naprawdę obfitość i hojność pysznych wędlin, oliwek, serów ale też cieplutką ciabattę, która zaostrza Wasz apetyt na dalsze kulinarne doznania. Karta win jest niezwykle bogata i serwuje swoim gościom szeroki wachlarz najlepszych włoskich alkoholi, ale też różne inne propozycje napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

Restauracja mieści się w Łodzi przy ulicy Piotrkowskiej 56 w Łodzi czyli najdłuższym deptaku w Europie. Jest klimatyczna i nowocześnie urządzona, idealnie nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi, brunch, spotkanie biznesowe czy rodzinne. Karta menu jest dość obszerna, ale zapewniam, że zostanie obsłużenie w sposób królewski, a  Wasze kubki smakowe oszaleją po wizycie w tym miejscu.

Swoją przygodę z NITKĄ rozpoczęliśmy godnie i z przytupem, Skoncentrowaliśmy się na kilku sztandarowych daniach, jakimi bez wątpienia jest pizza tartufo z pastą truflową, salami spianata, figami, serami mascarpone i mozzarella. Pasta z trufli to dość drogi dodatek do pizzy, ale warto spróbować takiego polączenia, bo jest niezwykle oryginalne i niespotykane. Zrobiona z nich pasta ma bardzo intensywny zapach grzybów i lasu. W smaku jest lekko słona, minimalnie słodkawa. Masz wrażenie, że bardziej czujesz ją w nosie niż w ustach. Same trufle są w smaku wyraziste i lekko słone, przywołują zapach lasu. Pizza z pastą truflową z dodatkiem fig i serów tworzy poetyckie wręcz wrażenie na języku. Oczywiście nie bez znaczenia jest wybitne ciasto, które przygotowano pieczołowicie i zgodnie z tradycyjną recepturą. Kolejnym razem chcielibyśmy skosztować jeszcze innych rodzajów pizzy np. FIGA z ricottą, orzechami włoskimi i mascarpone lub BURRATA ze świeżą bazylią, serem burrata i pomidorkami confi.

Jestem miłośniczką makaronowych dań, więc z przyjemnością zdecydowałam się na pappardelle ze szpinakiem, kurczakiem i serem gorgonzola. Makaron jak wspomniała jest przygotowywany na miejscu w lokalu przez szefa kuchni, które wiele lat spędził w Toskanii gotując i tworząc potrawy w tamtejszym rejonie. Makaron bezbłędny, świetnym dodatkiem jest świeży szpinak, który w połączeniu z muślinowym serowym sosem tworzy doskonałe połączenie.  Myślę, że warto przyjrzeć się innym pozycjom w karcie menu np: garganelli (charakterystyczny dla kuchni z rejonu Romagna, idealnie komponujący się z sosami serowymi czy śmietanowymi) w sosie śmietanowym lub penne z łososiem. Makarony włoskie są zróżnicowane pod względem wielkości i smaku. Pappardelle jest to makaron zdecydowanie szerszy niż znany nam tagliatelle, ale jego mięsisty smak spełni wymagania najbardziej wybrednych smakoszy i makaroniarzy.

Jak tu nie kochać włoskiej kuchni, jeśli jeszcze w perspektywie oczekujecie na pyszny deser? Nie mogłabym nie skosztować wariacji na temat panna cotty czy sernika z ricottą. Zwieńczenie naszej kolacji absolutnie mnie zachwyciło: desery smakowały nieziemsko, delikatność i kompozycja poszczególnych składników te feeria smaków i eksplozja wszystkich naszych zmysłów. Tiramisu nie tylko cieszy oko finezją przygotowania, ale też jest godne każdego łasucha. Koniecznie trzeba skosztować dan serwowanych przez NITKĘ, każdy gośc jest tutaj rozpieszczany a jego fantazje kulinarne w pełni zaspokojone.

Restauracja NITKA

ulica Piotrkowska 56 Łódź

nitkalodz

Facebook

testowała: Katarzyna Lewandowska

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.