Właściwości zdrowotne czerwonego wina — jak wpływa na nasz organizm?
Od pewnego czasu dyskutuje się o zaletach płynących ze spożywania czerwonego wina. Wielu uważa, że kieliszek każdego dnia jest wartościowym elementem zdrowej diety, podczas gdy inni twierdzą, że wino jest nieco przereklamowane. Jednak badania wielokrotnie wykazały, że umiarkowane spożycie czerwonego wina obniża ryzyko wielu chorób, w tym chorób serca. Jeśli chcesz skosztować wspaniałych czerwonych win z RPA, sprawdź ofertę sklepu REDi WINES. To wina bogate w dobroczynne polifenole, które usprawniają pracę wielu narządów, na przykład trzustki, wątroby. Spróbuj pysznego Pinot Noir, zachwycającego Cabernet Sauvignon lub charakterystycznego dla winiarskiej kultury Południowej Afryki, gatunku Pinotage.
Korzystny wpływ czerwonego wina na zdrowie
Wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych czerwonego wina wynika z wysokiego poziomu odżywczych składników roślinnych zwanych polifenolami, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Polifenole znajdują się w miąższu, nasionach i łodygach czerwonych winogron. Liczba polifenoli wzrasta, gdy sok z winogron przechodzi przez proces produkcji wina.
Jeśli lubisz od czasu do czasu wypić kieliszek wina, istnieje wiele dobrych powodów, aby zastąpić białe wino czerwonym. Proces produkcji wina czerwonego wymaga dłuższego kontaktu z nasionami i skórkami winogron niż w przypadku powstawania białego wina. Dzięki temu czerwone wino zawiera więcej cennych polifenoli.
Resveratrol-cudowna substancja niosąca zdrowie
Czerwone wino jest bogate w polifenole, które między innymi pomagają organizmowi zwalczać choroby. Resveratrol, to rodzaj polifenolu występującego w czerwonym winie. Ma wiele prozdrowotnych właściwości. Może zwiększyć zdolność uczenia się i funkcje przetwarzania poznawczego. Może on ograniczać wzrost komórek rakowych.
Zaobserwowano, że winnice, które ulokowane są w dobrze nasłonecznionych terenach wytwarzają wina o większej zawartości resweratrolu. Na szczególną uwagę zasługują wina z RPA, które w porównaniu do win europejskich mają większe właściwości zdrowotne, zachwycają oryginalnym smakiem i są dostępne w bardzo atrakcyjnych cenach.
Na co dokładnie ma wpływ czerwone wino?
Potencjalne korzyści płynące z czerwonego wina są nadal badane. Należy przede wszystkim pamiętać, że tylko umiarkowane spożywanie wina może przynieść pozytywne skutki. Przewlekłe spożywanie alkoholu może przysporzyć więcej negatywnych skutków. Dlatego wybierając ten napój kieruj się rozwagą, a w konsekwencji zyskasz zdrowie! Warto wiedzieć, jakie układy i narządy wspomaga picie czerwonego wina.
Czerwone wino pomaga regulować poziom cukru we krwi
Pomimo tego, że zawiera naturalne cukry, spożywanie czerwonego wina może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Te cudowne właściwości mogą utrzymywać się nawet do 24 godzin, co może być korzystne dla osób z podwyższonym poziomem cukru. Chociaż czerwone wino nie powinno zastępować leków regulujących poziom glukozy we krwi, spożywane z umiarem może być pomocnym dodatkiem dietetycznym.
Poprawia pamięć i funkcjonowanie poznawcze
Kolejną zaskakującą korzyścią spożywania czerwonego wina, jest zdolność do potencjalnego obniżania ryzyka demencji, która często prowadzi do choroby Alzheimera i schorzeń, które wpływają na funkcje pamięci zwłaszcza w starszym wieku.
Czerwone wino może zmniejszyć ryzyko raka
Regularne spożywanie czerwonego wina w umiarkowanych ilościach może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Polifenole zawarte w winie zapobiegają wzrostowi i rozwojowi komórek rakowych, szczególnie tych związanych z rakiem piersi i przełyku. To zasługa resweratrolu, jednego z najcenniejszych dobroczynnych składników czerwonego wina.
Wspomaga układ krążenia
To jedna z najpopularniejszych zalet czerwonego wina. Spożywanie go wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Konsumowanie wina bogatego w polifenole zapobiega niepożądanemu krzepnięciu krwi i wzmacnia elastyczność naczyń krwionośnych. Obniża także poziom złego cholesterolu, który ma zły wpływ na serce i naczynia krwionośne.
Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy
Antybakteryjny charakter czerwonych win pozwala na łagodzenie podrażnień żołądka i innych zaburzeń trawiennych. Czerwone wino wspomaga trawienie, dlatego zwłaszcza wytrawne jest bardzo chętnie spożywane do ciężkostrawnych i tłustych posiłków. Czerwone wino ma także dobroczynny wpływ na jelita.
Sprawdź wina z Afryki!
Wina z RPA charakteryzują się wyśmienitymi smakami i doskonałą jakością za przystępną cenę. Jeśli jesteś miłośnikiem dobrego wina, zapoznaj się z ofertą sklepu rediwines.pl i korzystaj z bogatych właściwości zdrowotnych. Nasz sklep stacjonarny znajduje się w Warszawie, przy ul. Kasprzaka 31. Zamówienia można również składać za pośrednictwem rediwines.pl.
Jeśli chcesz wspólnie ze znajomymi spędzić miło czas przy degustacji wina w towarzystwie smacznych przekąsek, zapraszamy do naszego wine baru. Znajdziesz go przy ul. Kasprzaka 31 w Warszawie. Wśród serwowanych przekąsek serwujemy m.in. deski wędlin, serów, nachosy i różne rodzaje flammkuchen. Przyjdź i zanurz się w pełnej harmonii symfonii smaków.