Właściwa dieta dla diabetyka

6 lutego 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla wielu ludzi cukrzyca brzmi jak wyrok. Przy ogłaszaniu diagnozy, chorzy widzą tylko zastrzyki insulinowe, rygorystyczną dietę, kompletne wykluczenie ukochanych słodyczy i wieczny lęk do końca życia. Nie wiedzą jednak, że z cukrzycą da się żyć, wystarczy dobra dieta i trzymanie się kilku prostych zasad żywieniowych.

Moc warzyw i węglowodanów złożonych


Najważniejszą grupą produktów dla każdego diabetyka są warzywa oraz produkty zbożowe dostarczające węglowodanów złożonych. Warzywa, szczególnie spożywane na surowo, dostarczą wielu potrzebnych witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak wystrzegać się buraków ze względu na dużą zawartość cukrów. Podobnie, powinno się zachować szczególną ostrożność wobec zielonego groszku, kukurydzy, ziemniaków oraz gotowanej marchwi. Najlepsze efekty zostaną osiągnięte, jeżeli wyeliminujemy całkowicie białą mąkę z jadłospisu. Na miejsce ziemniaków i makaronu powinna wkroczyć niezwykle odżywcza kasza (szczególnie gryczana, jaglana) oraz brązowy lub dziki ryż, a kajzerki i białe pieczywo należy zastąpić wariantem razowym, najlepiej z dodatkiem różnorodnych ziaren.

Ostrożnie z proteinami!


Z założenia większość osób wie, iż posiłki przygotowywane dla diabetyków nie mogą zawierać dużej ilości tłuszczu. Niestety, znacznie mniej zdaje sobie sprawę, że białko też powinno spożywać się w znacznie ograniczonych ilościach. Bardzo korzystnie sprawdza się w takiej sytuacji diety bezmięsne – wegetariańska czy wręcz wegańska. Pozwalają one bowiem znacznie zminimalizować udział nie tylko tłuszczy zwierzęcych w diecie, bądź całkowicie je wyeliminować, ale łatwiej kontrolować ilości spożywanego białka. Ci jednak, którzy nie potrafią pożegnać się z mięsem, powinni wybierać to najchudsze, czyli na przykład drób czy cielęcinę. Ryby zalecane są raz w tygodniu. Tłuszcze zwierzęce radzi się zastępować roślinnymi, więc odrzucenie masła na pewno zbawiennie wpłynie na zdrowie. Zamiast tego, dobrze używać w kuchni oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Idealnym urozmaiceniem diety będą wszelkiego rodzaju orzechy, pestki dyni i słonecznika.

Problematyczne owoce

Dylemat mogą sprawić jedynie owoce. Owszem, jest w nich mnóstwo witamin i składników mineralnych, jednakże nie wolno zapominać, że zawierają bardzo dużo cukru. Dlatego osoby dotknięte cukrzycą powinny wystrzegać się bananów i winogron, polecane są natomiast grapefruity i jabłka. Co ciekawe, istnieją też takie owoce, które wręcz pomagają walczyć z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Za odpowiednią pracę trzustki odpowiada m.in. aronia, z której sok ma działanie profilaktyczne i wspomagające leczenie. Niestety, większość dostępnych w sprzedaży soków jest najczęściej wzbogacanych dodatkiem cukru lub słodzików, a wchłanialność witamin jest znikoma. Warto więc dokładnie przeszukać rynek produktów funkcjonalnych, ponieważ oferuje on bezpieczniejsze i skuteczniejsze substancje. Przykładem preparatu wykorzystującego zbawienne właściwości aronii jest ALFA NECTAR, który w składzie zawiera również wyciąg z bogatej w witaminę C czarnej porzeczki. Dodatkowo, dzięki nowoczesnej metodzie jonizacji, pozwala zaabsorbować ponad 90% zawartych w nim dobroczynnych substancji.

Dbanie o siebie to podstawa!

Przede wszystkim jednak należy przebywać pod stałą opieką lekarza diabetologa. Nie zaszkodzą również konsultacje z dietetykiem. Dieta dla cukrzyków nie musi być tak rygorystyczna, jak się wszystkim wydaje, szczególnie, jeżeli choroba została wykryta stosunkowo wcześnie. Od czasu do czasu nawet, jeżeli nie ma przeciwwskazań specjalisty, można sobie pozwolić na ciastko czy kawałek tortu. Najważniejsze jest spożywanie właściwie skomponowanych, bogatych w witaminy posiłków o stałych porach, odpowiednio dobrana forma aktywności fizycznej.

Ilona Ismaiłowa, ekspert z branży health

Zobacz również:

  1. Jagody acai – właściwości i zastosowanie
  2. Dieta dla cukrzyków i przepisy na potrawy
  3. Najczęstsze pułapki jedzeniowe
  4. Cukrzyca to wyrok?