Wiosenne wzmocnienie odporności naszych dzieci

4 maja 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Coraz częściej słyszymy, że „odporność bierze się z brzucha”. Co to właściwie oznacza? Chodzi o stan naszej mikroflory jelitowej, która wpływa na układ immunologiczny i decyduje o tym, czy jesteśmy podatni na zachorowania. W jelitach żyją biliony pożytecznych dla naszego organizmu bakterii, dzięki nim jelita nazywane są też obecnie drugim mózgiem. Co zatem zrobić, aby nasze dziecko nie „łapało” infekcji, tak często?

wiosna2

Armia dobrych bakterii

Dobre bakterie probiotyczne, czyli korzystna flora bakteryjna przewodu pokarmowego mają olbrzymi wpływ na zdrowie dziecka. Co ciekawe, zaczyna ona rozwijać się już podczas porodu, kiedy to noworodek ma kontakt z bakteriami mamy. Dobroczynne bakterie pomagają naszym szkrabom w tym, że produkują witaminy dla organizmu, regulują pracę przewodu pokarmowego, ułatwiają trawienie, walczą z infekcjami, wspomagają rozwój układu immunologicznego oraz pracę mózgu. Dolegliwości takie jak wzdęcia, biegunki, bóle brzuszka to jedne z sygnałów, że flora bakteryjna przewodu pokarmowego maluchów nie pracuje tak, jak powinna. O niedoborze korzystnych bakterii mogą też świadczyć reakcje alergiczne, czy obniżona odporność. Co zatem zrobić, aby zdrowych bakterii w jelitach naszych dzieci było jak najwięcej?

Dobre bakterie kontra złe bakterie

Skład flory jelitowej organizmu zmienia się z wiekiem i jest ściśle połączony z dietą. Przykładowo u noworodków jest dużo bakterii kwasu mlekowego np.: Lactobalillus, bo bobasy jedzą głównie pokarmy mleczne. Najbardziej wskazany jest tutaj pokarm naturalny, bo w jego składzie są specjalne substancje utrzymujące dobre bakterie przy życiu.

Przygotowując menu naszym małym domownikom pamiętajmy, że bakterie jelitowe czerpią energię z pożywienia. Jeśli chcemy utrzymać je w odpowiedniej kondycji powinniśmy w pożywieniu unikać prostych węglowodanów, fast-foodów, czy słodkich napojów. Chcąc odbudować, bądź poprawić florę bakteryjną jelit, dzieci powinny pić duże ilości wody, niesłodzone herbaty, czy koktajle warzywno-owocowe. Jeżeli w ich diecie jest mało produktów niskobłonnikowych tj. warzyw, owoców, nasion – w mikroflorze dominują bakterie sprzyjające otyłości i zaparciom. Korzystne bakterie będziemy karmić jedząc: brokuły, szparagi, cykorię. Nie bójmy się też podawać naszym dzieciom kiszonek (ogórki kiszone, kapusta, buraki, cukinia). Postawmy też na fermentowane produkty mleczne (niesłodzone jogurty, kefiry, zsiadłe mleko).

Jak wybrać odpowiedni probiotyk dla naszego dziecka?

Dobre bakterie znajdziemy również w probiotykach. Nie zastąpią one diety, ale są zalecane szczególnie do stosowania: w antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu, w zapobieganiu biegunkom szpitalnym, w celu skrócenia czasu biegunek o różnej etiologii, w odbudowie naturalnej mikroflory jelitowej, czy w stanach obniżonej odporności organizmu.

Właściwości probiotyków są szczepozależne, a skuteczność ich stosowania powinna być potwierdzona wynikami badań w kreślonej sytuacji klinicznej. Oznacza to, że nie każdy szczep priobiotyczny będzie miał zastosowanie w każdej sytuacji. Przy wyborze probiotyku, którego zadaniem będzie stymulowanie układu immunologicznego należy zwrócić uwagę, czy zawarty w nim szczep bakterii ma takie właściwości. Jednym z takich szczepów jest Lactobacillus rhamnosus GG.

Bezpieczeństwo stosowania probiotyków Diflos

Zawarty w Diflos szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG posiada status bezpieczeństwa GRAS (Generally Recognized As Safe) nadany przez Amerykański Departament Zdrowia. Lactobacillus rhamnosus GG rekomendowany jest także przez Europejskie Stowarzyszenie Gastroenetrologii, Hepatologii i Żywienia w Pediatrii jako skuteczna metoda postępowania w ostrej biegunce u dzieci oraz do zapobiegania biegunkom związanym z antybiotykoterapią oraz biegunkom szpitalnym. Diflos krople i Diflos 30 może być stosowany przez noworodki, niemowlęta, dzieci oraz dorosłych, także kobiety w ciąży. Z kolei, Diflos 60 jest rekomendowany od 3. roku życia. Produkt nie zawiera: białka mleka krowiego, laktozy, glutenu i może być bezpiecznie podawany osobom nie tolerującym tych składników. W trakcie badań klinicznych potwierdzono, że zapobiegawcze podawanie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG dzieciom uczęszczającym do żłobka lub przedszkola obniża ryzyko wystąpienia zakażeń, zwłaszcza układu oddechowego.

Więcej informacji znajdziesz na: www.smartpharma.com.pl