Wiosenne spaghetti z cukinią

16 maja 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 1 opakowanie pełnoziarnistego spaghetti
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– 2 łyżki masła niesolonego
– 1 ½ łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 kg cienkiej zielonej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej
– 1/2 kg cienkiej żółtej cukinii, przyciętej i bardzo cienko pokrojonej wzdłuż
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanka pakowanych miękkich świeżych ziół, takich jak koperek, pietruszka, szczypiorek i/lub bazylia, grubo posiekanych
– ½ szklanki drobno startego żółtego sera
– 2 łyżki skórki z cytryny
– 3 łyżki soku z cytryny

Letnie spaghetti z cukinią

Przygotowanie:
Zagotować wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Dodać spaghetti i ugotować. Odlać 3/4 szklanki wody z gotowania, makaron odcedzić. Włożyć makaron do garnka. W międzyczasie rozgrzać olej i masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać pieprz, cukinie i sól. Smażyć delikatnie mieszając 3 do 4 min. Przełożyć cukinię do garnka z makaronem. Dodać wodę z makaronu, zioła, ser, skórkę z cytryny i sok. Delikatnie wymieszać.