Wiosną gotuję zawsze te 3 dania – są lekkie, pyszne i bardzo zdrowe!
26 marca 2024, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny
Wiosna to czas, w którym zmieniam garderobę, przesuwam o godzinę zegarki, cieszę się z pierwszych promieni ciepłego słońca oraz budzącej się do życia natury. Jest to również czas, w którym zmieniam moją codzienną dietę by móc cieszyć się sezonowymi warzywami pojawiającymi się na naszych lokalnych ryneczkach czy w ogródkach. Na wiosnę zawsze staram się gotować lekko i kolorowo, a te 3 dania to moje kluczowe i zawsze sprawdzone propozycje na wiosnę, z którymi się z Wami chcę podzielić:)
Szparagi, karczochy, szczypiorek, rzodkiewka czy rzeżucha to tylko niektóre dobrodziejstwa kulinarne, jakie przynosi wiosna. Wraz z zagoszczeniem tych zdrowotnych perełek w naszych kuchniach pojawia się odwieczne pytanie: Co by tu dobrego upichcić?
Przepisy na kilka pysznych wiosennych dań:
Zupa miętowo-groszkowo-szalotkowa
Ilość porcji: 6
Wartość energetyczna: 213 kcal w 1 porcji
Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 25 minut gotowanie
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- garść pokrojonych szalotek + kilka dodatkowych do podania
- 1 ziemniak pokrojony w drobną kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 900g groszku (może być mrożony)
- mała garść liści mięty + kilka dodatkowych do podania
Sposób wykonania:
- Rozgrzej oliwę i masło w dużej patelni. Dodaj szalotki i ziemniaka. Delikatnie je podpiecz bez przyrumieniania (około 5 minut). Wymieszaj je z bulionem, doprowadź do wrzenia i duś aż ziemniaki staną się miękkie (około 10 minut).
- Dodaj groszek, doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj liście mięty i całość miksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przelej zupę do miski i posyp ją liśćmi mięty i kawałkami szalotki. Możesz podawać razem z chrupkim sucharkiem
Kurczak flambe ze szparagami
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna: 395 kcal w 1 porcji
Czas wykonania: 15 minut przygotowanie + 35 minut gotowanie
Składniki:
- 4 piersi kurczaka (bez skóry i kości)
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 4 pokrojone szalotki
- 4 łyżki brandy lub koniaku
- 300ml bulionu drobiowego
- 16 pędów szparagów przekrojonych na pół
- 4 czubate łyżki crème fraîche
- 1 łyżka pokrojonego estragonu
Sposób wykonania:
- Oprósz kurczaka mąką. Podgrzej oliwę i masło w dużej patelni z pokrywką aż mięso zarumieni się z każdej strony. Dodaj szalotki i smaż je przez 2 minuty aż lekko zmiękną. Wlej alkohol, ostrożnie podpal mięso i odsuń się do czasu aż ogień zgaśnie. Wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut aż kurczak zmięknie.
- Dodaj do sosu szparagi. Przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej crème fraîche, dodaj estragon i podgrzej. Dopraw do smaku.
Tagliatelle z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowo-szczypiorkowym
Ilość porcji: 4
Wartość energetyczna: 469 kcal w 1 porcji
Czas wykonania: 10-15 minut przygotowanie + 12 minut gotowanie
Składniki:
- 450g mieszanki wiosennych warzyw np. szparagów, zielonej fasoli i groszku
- 400g tagiatelle
- 1 cytryna
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- starty parmezan
- pieprz
Sposób wykonania:
- Pokrój ukośnie zieloną fasolę i szparagi na 3 części. Ugotuj tagiatelle, dodając warzywa na ostatnie 5 minut gotowania.
- W między czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok z całej cytryny. Umieść w dużej patelni sok z cytryny, musztardę Dijon, oliwę i odrobinę pieprzu. Podgrzej i wymieszaj.
- Odlej makaron i warzywa. Dodaj 4 łyżki wody do sosu z cytryny. Przełóż makaron do miski. Podgrzej ponownie sos, dodaj większość szczypiorku, a następnie makaron i wszystko wymieszaj.
- Podziel na 4 naczynia i posyp u góry pieprzem, parmezanem i pozostałym szczypiorkiem.
zobacz również:
-
Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
-
Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu
-
Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania
-
Kukurydza – pomysłowe dania i przepisy na ciepło