Wiosną gotuję zawsze te 3 dania – są lekkie, pyszne i bardzo zdrowe!

26 marca 2024, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Wiosna to czas, w którym zmieniam garderobę, przesuwam o godzinę zegarki, cieszę się z pierwszych promieni ciepłego słońca oraz budzącej się do życia natury. Jest to również czas, w którym zmieniam moją codzienną dietę by móc cieszyć się sezonowymi  warzywami pojawiającymi się na naszych lokalnych ryneczkach czy w ogródkach. Na wiosnę zawsze staram się gotować lekko i kolorowo, a te 3 dania to moje kluczowe i zawsze sprawdzone propozycje na wiosnę, z którymi się z Wami chcę podzielić:)

Szparagi, karczochy, szczypiorek, rzodkiewka czy rzeżucha to tylko niektóre dobrodziejstwa kulinarne, jakie przynosi wiosna. Wraz z zagoszczeniem tych zdrowotnych perełek w naszych kuchniach pojawia się odwieczne pytanie: Co by tu dobrego upichcić?

Przepisy na kilka pysznych wiosennych dań:

 

 

Zupa miętowo-groszkowo-szalotkowa

zupa z zielonego groszku

 

Ilość porcji: 6

Wartość energetyczna: 213 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 20 minut przygotowanie + 25 minut gotowanie 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • garść pokrojonych szalotek + kilka dodatkowych do podania
  • 1 ziemniak pokrojony w drobną kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 900g groszku (może być mrożony)
  • mała garść liści mięty + kilka dodatkowych do podania

Sposób wykonania:

  1. Rozgrzej oliwę i masło w dużej patelni. Dodaj szalotki i ziemniaka. Delikatnie je podpiecz bez przyrumieniania (około 5 minut). Wymieszaj je z bulionem, doprowadź do wrzenia i duś aż ziemniaki staną się miękkie (około 10 minut).
  2. Dodaj groszek, doprowadź ponownie do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj liście mięty i całość miksuj w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Przelej zupę do miski i posyp ją liśćmi mięty i kawałkami szalotki. Możesz podawać razem z chrupkim sucharkiem

 

 Kurczak flambe ze szparagami

kurczak ze szparagami

 

Ilość porcji: 4

Wartość energetyczna: 395 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 15 minut przygotowanie + 35 minut gotowanie 

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 pokrojone szalotki
  • 4 łyżki brandy lub koniaku
  • 300ml bulionu drobiowego
  • 16 pędów szparagów przekrojonych na pół
  • 4 czubate łyżki crème fraîche
  • 1 łyżka pokrojonego estragonu

 

Sposób wykonania:

  1. Oprósz kurczaka mąką. Podgrzej oliwę i masło w dużej patelni z pokrywką aż mięso zarumieni się z każdej strony. Dodaj szalotki i smaż je przez 2 minuty aż lekko zmiękną. Wlej alkohol, ostrożnie podpal mięso i odsuń się do czasu aż ogień zgaśnie. Wymieszaj z bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut aż kurczak zmięknie.
  2. Dodaj do sosu szparagi. Przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut. Wlej crème fraîche, dodaj estragon i podgrzej. Dopraw do smaku. 

Tagliatelle z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowo-szczypiorkowym

Tagliatelle z wiosennymi warzywami i sosem cytrynowo-szczypiorkowym

 

Ilość porcji: 4

Wartość energetyczna: 469 kcal w 1 porcji

Czas wykonania: 10-15 minut przygotowanie + 12 minut gotowanie 

Składniki:

  • 450g mieszanki wiosennych warzyw np. szparagów, zielonej fasoli i groszku
  • 400g tagiatelle
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • starty parmezan
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Pokrój ukośnie zieloną fasolę i szparagi na 3 części. Ugotuj tagiatelle, dodając warzywa na ostatnie 5 minut gotowania.
  2. W między czasie zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok z całej cytryny. Umieść w dużej patelni sok z cytryny, musztardę Dijon, oliwę i odrobinę pieprzu. Podgrzej i wymieszaj.
  3. Odlej makaron i warzywa. Dodaj 4 łyżki wody do sosu z cytryny. Przełóż makaron do miski. Podgrzej ponownie sos, dodaj większość szczypiorku, a następnie makaron i wszystko wymieszaj.
  4. Podziel na 4 naczynia i posyp u góry pieprzem, parmezanem i pozostałym szczypiorkiem.

 

zobacz również:

  1. Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami

  2. Dieta ryżowa – przepisy na lekkie i zdrowe dania z ryżu

  3. Dieta antycellulitowa – jadłospis i przykładowe przepisy na dania

  4. Kukurydza – pomysłowe dania i przepisy na ciepło

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz