Wiosenna sałatka z makaronem i kurczakiem i szpinakiem
Pożywna sałatka z dodatkiem makaronu może zastąpić główny posiłek dnia lub stanowić propozycję lunchową np. do biura. Sałatka jest sycąca, zawiera dużo białka, węglowodanów, więc z powodzeniem można się nią najeść. Makaron tradycyjny można zastąpić np. razowym lub orkiszowym, zaś majonez – jogurtem naturalnym, wtedy sałatka będzie bardziej lekkostrawna i pobudzi nasz metabolizm.
Dodatkiem do sałatki może być ugotowany na parze brokuł, pomidory suszone z zalewy, pomidorki koktajlowe i dużo świeżych ziół. Kurczaka można zgrillować, jak również paprykę, bakłażana czy cukinię a nawet pomidorki koktajlowe. Tak naprawdę wiele produktów można do niej dodać, świetnie pasują też chrupiące prażone pestki słonecznika, dyni czy orzechy.
składniki:
200 g makaronu np. wstążki, kokardki, muszle itp.
2 jajka ugotowane na twardo
1 puszka cieciorki
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 słoiczek pieczarek marynowanych
200 g piersi z kurczaka
150 g świeżego lub mrożonego szpinaku
majonez lub jogurt naturalny
1 łyżeczka ostrego chrzanu
masło lub olej kokosowy
sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Filet oczyścić, pokroić w paski, usmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. W garnku rozgrzać
masło, wrzucić szpinak i dusić do odparowania wody.
Jajka pokroić na ćwiartki. Cieciorkę, kukurydzę, pieczarki odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić w plasterki.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, połączyć z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierz sałatki położyć ćwiartki jajka.