Wino pomarańczowe — nowy trend z bardzo długą historią

22 lutego 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Przez wiele lat świat wina „rozpoznawał” jedynie trzy kolory: czerwony, różowy i biały. Ostatnimi laty jednak coraz częściej słyszymy o winie pomarańczowym, zwanym także amber. Co to za trunek? I czy ma coś wspólnego z pomarańczami?

wino pomarańczowe

 

Wino amber, czyli między bielą a czerwienią 

Każda osoba, która chociaż raz słyszała słowo „wino”, kojarzy zapewne, że występuje ono w różnych kolorach. Najczęściej kojarzymy ten trunek z rubinowym odcieniem czerwieni lub słomkową barwą wina białego. Nieco rzadziej spotyka się także wina różowe, lecz one także stanowią dosyć znaczącą część enologicznego świata. Przyznajmy jednak szczerze — kolor pomarańczowy rzadko komu kojarzy się z winem.

Wino pomarańczowe w dużym uproszczeniu jest winem białym, lecz produkowanym podobnie do wina czerwonego. Ten rodzaj trunku uzyskuje swoje niezwykłe właściwości aromatyczno — smakowe poprzez kontakt soku winogronowego ze skórkami owoców, czego nie spotykamy w procesie produkcji tradycyjnego, białego wina. Wspomniany etap, zwany maceracją, jest niezbędny podczas produkcji wina czerwonego i różowego, używa się wtedy jednakże winogron ciemnych, które nadają charakterystyczną barwę alkoholowi.

Jak widać, jedyną cechą wspólną, która łączy wino pomarańczowe z pomarańczami, jest kolor. No, może jeszcze jedno — wspaniały smak.

Niezwykłe wino? Pomarańczowe – zdecydowanie. 

Wbrew pozorom, wino pomarańczowe nie jest hipsterskim wymysłem nowofalowych winiarzy. Tradycja jego produkcji ma kilka tysięcy lat, a historia tego trunku rozpoczęła się w prawdziwym sercu winiarstwa — okolicach Kaukazu, a konkretnie na terenach dzisiejszej Gruzji. Pierwotnie produkowano je w glinianych naczyniach zwanych kwewri — dzisiaj odbywa się to zarówno metodą „starożytną”, jak i w stalowych tankach.

Czym jednak charakteryzuje się wino amber i czemu zawdzięcza swoje unikalne cechy? Wszystko to dzięki kontaktowi soku ze skórką, dzięki czemu gotowe wino pomarańczowe łączy w sobie świeżość i kwasowość wina białego z pełnią i tanicznością wina czerwonego. Próbując tego wyjątkowego trunku, możemy cieszyć się bogactwem aromatów i smaków, które mogą przypominać nam zakwas chlebowy, owoce jałowca, orzechów, herbaty, miodu, jabłka, a nawet… lakieru do drewna. Część z tych nut jest dość trudna — nie warto się jednak zniechęcać. Wszystko zależy od szczepu winogron, długości maceracji i dojrzewania — a zatem od rodzaju wina. A tych jest naprawdę dużo, a z roku na rok pojawia się ich coraz więcej.

Z czym pić i jak wybrać odpowiednie wino pomarańczowe? 

O ile wiedza na temat łączenia win białych, różowych i czerwonych z jedzeniem jest powszechnie dostępna i raczej powszechnie znana, o tyle food pairing wina amber, może rodzić wiele pytań. Z jakim mięsem komponuje się ono najlepiej? Do jakich warzyw je podawać? A może lepiej pić je samodzielnie? Odpowiedź jest bardzo prosta. Wina pomarańczowe… pasują do wszystkiego!

Znana z białych win kwasowość, połączona z właściwą dla win czerwonych pełnością i obecnością tanin sprawia, że wina amber spełnią się praktycznie w każdej roli. Sugerujemy jednak, aby ze względu na ich wyjątkowość i wyrazistość — podawać je z równie „charakternymi” potrawami. Pomarańczowe wino podane z daniami Orientu czy kuchnią afrykańską będzie na pewno niezwykłym zaskoczeniem dla gości, które na długo pozostanie w ich pamięci.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...