Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

13 września 2021, dodał: Alfa i Omega

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Czerwone wino to trunek, który dostępny jest w wielu różnych odmianach. Do czynienia możemy mieć z jego wersją wytrawną, półwytrawną, słodką oraz półsłodką. Jak powstaje ono krok po kroku? Jakie są jego właściwości zdrowotne? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z czerwonym winem przynosi dzisiejszy wpis.

 

 

Jak powstaje wino z winogron czerwonych?

Jak wygląda produkcja wina z czerwonych winogron? Pierwszy etap to odszypułkowywanie oraz zgniatanie zerwanych owoców. Następnie, grona poddawane są procesowi fermentacji alkoholowej, która przebiega w temperaturze około 30 stopni. Do fermentacji zaangażowane mogą być drożdże dziko żyjące na skórkach winogron lub odpowiednie ich kultury dodane przez winiarza w zależności od planowanego stylu wina. Przy okazji procesu fermentacji mamy również do czynienia z maceracją, na skutek której do wina trafiają barwiki, taniny oraz związki aromatyczne. Na tym etapie procesu produkcji na fermentującym winie powstaje kożuch z wytłoczyn, który jest automatycznie lub ręcznie mieszany z moszczem. Po zakończonej fermentacji zlewa się z kadzi wino obciekowe a pozostałą miazgę prasuje uzyskując wino tłoczone. W znaczącej części przypadków wina te miesza się ze sobą. Ostatni etap stanowi klarowanie, filtracja oraz butelkowanie poprzedzone jednak często dojrzewaniem w drewnianych beczkach.

Rodzaje wina czerwonego

Do najpopularniejszych odmian wina czerwonego zalicza się:

  • Cabernet Sauvignon — szczep wywodzący się z Bordeaux, będący krzyżówką Cabernet Franc oraz Sauvignon Blanc. Ma on niewielkie wymagania glebowe i nie jest podatny na wahania temperatur. Szczep ten daje wina garbnikowe, w których dominuje nuta czarnej porzeczki.
  • Merlot — czerwony szczep, z którego uzyskuje się wina o wyraźnie owocowym bukiecie. Produkowane z niego trunki smakują wiśniami, śliwkami, jagodami oraz jeżynami. W Europie Merlot często jest wykorzystywany do mieszania z innymi odmianami winogron. Związane jest to z jego szybkim dojrzewaniem oraz brakiem podatności na niekorzystne warunki atmosferyczne.
  • Pinot Noir — wywodzący się z Burgundii szczep, który wcześnie dojrzewa, źle znosi wahania temperatury oraz wrażliwy jest na suszę i nadmierną wilgotność. Daje wina pachnące truskawkami, malinami, wiśniami, skórą i piżmem. Do jego cech charakterystycznych zaliczyć można przejrzystość, mało intensywną barwę oraz niewielką koncentrację tanin.

Właściwości czerwonego wina

Dlaczego warto regularnie wypijać porcję czerwonego wina? Związane jest to z faktem, iż bogate jest ono w przeciwutleniacze (zawiera ich najwięcej ze wszystkich napojów alkoholowych). Związki te odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników. Ich nadmierna ilość w organizmie przyczyniać może się do rozwoju szeregu chorób takich, jak miażdżyca czy nowotwory. To jednak nie koniec właściwości zdrowotnych czerwonego wina wytrawnego. Zawarte w nim polifenole zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiegają przed krzepnięciem krwi. Co więcej, wino tego typu skutecznie obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed atakami serca. Zawarty w skórkach czerwonych winogron resweratrol stymuluje wydzielanie insuliny i aktywuje białko, pomagając w regulacji poziomu cukru we krwi. Jakie czerwone wino jest najzdrowsze? Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają trunki wywodzące się z lepiej nasłonecznionych i jednocześnie chłodniejszych regionów winiarskich. Pozytywny wpływ na nasze zdrowie mogą mieć wina czerwone wytwarzane z odmian takich jak: Merlot, Malbec, Cabernet Sauvignon, Carmenere, Tempranillo.

W Winnicy Lidla z łatwością zarezerwować można nie tylko wino czerwone. Dostępne jest tutaj również różowe wino oraz różnego rodzaju wysokoprocentowe alkohole ( w tym szeroki wybór whisky do 500 zł).

Wino czerwone to trunek, który nie tylko skutecznie rozpieści podniebienie. Spożywany w rozsądnych ilościach, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Wino czerwone — jak powstaje i które warto spróbować?

  1. avatar soni pisze:

    Również jestem zdania, że wino w odpowiednich ilościach dobrze na nas wpływa :) Dlatego też jak byłam w odwiedzinach u koleżanki w Białymstoku zaszłyśmy skosztować trochę wina i mogę wam wszystkim szczerze polecić.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co to jest szczęście?
To coś, do czego dąży się przez całe życie - no bo zawsze...
Stomatologia dziecięca
Szkoda że czekaliście z tym tak długo, taniej i łatwiej jest prostować zęby...
Tanie rozwiązania w domu
Racja, warto pomyśleć jak dać rzeczom drugie życie, zamiast je tak od razu wyrzucać...
Chcę się wyprowadzić od mojego face…
Jak kobieta ma swoje pieniądze to nie ma powodu żeby oszczędzać mieszkając...