Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów
W zasadzie różni się od tej którą najczęściej robię tym, ze doprawia się ją odrobina chrzanu. Moja Prababcia taką robiła. A ja ją uwspółcześniłam używając chrzanu Wasabi .
Czas : 1 godzina
Składniki :
1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
maggi
3 łyżeczki mąki
chrzan Wasabi
20 uszek z farszem rybnym
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić odrobiną maggi i chrzanem Wasabi .
Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .
Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku .
Mięso karpia rozdrobnić i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .