Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

W zasadzie różni się od tej którą najczęściej robię tym, ze doprawia się ją odrobina chrzanu. Moja Prababcia taką robiła. A ja ją uwspółcześniłam używając chrzanu Wasabi .

Czas : 1 godzina

Składniki :

1 głowa karpia

okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon

kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia

1 duża marchewka

½ pietruszki

1/8 selera

sól

4 szklanki wody

½ słodkiej śmietanki

maggi

3 łyżeczki mąki

chrzan Wasabi

20 uszek  z farszem rybnym

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić  odrobiną maggi i chrzanem  Wasabi  .

Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji .

Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy  – doda to zupie smaku .

Mięso karpia  rozdrobnić  i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .

file1262198549