Żywienie dzieci to bardzo ważna kwestia i dlatego wielu rodziców ma w głowie mnóstwo pytań i wątpliwości. W naszym społeczeństwie istnieje mit dotyczący mięsa i poważnych konsekwencji jego niejedzenia. Co czasem przejawia się w kąśliwych uwagach dotyczących wegetarian i wegan. Więc co mają zrobić osoby nie chcące jeść mięsa? Otóż nie przejmować się opinią innych i zacząć wprowadzać zdrowe nawyki do swojego żywienia.
To dotyczy całych rodzin, także małych dzieci. Możecie bez przeszkód wprowadzić wegetariańskie menu nawet dla maluchów czy przedszkolaków. Istnieje wiele zalet takiego sposobu odżywiania. Jest to mniejsze spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych, zaś większe błonnika, warzyw i owoców. Także niższe stężenie cholesterolu oraz niższą masę ciała przy prawidłowym rozwoju. To także zapobieganie otyłości w dzieciństwie i profilaktyka otyłości na przyszłość.
Najważniejsze we wprowadzaniu u dzieci diety wegetariańskiej jest dobry przykład i wytrwałość. To rodzice muszą pokazać dzieciom, że wegetariańskie posiłki są smaczne. Aby ułatwić proces możecie gotować razem z dziećmi lub włączyć je w proces przygotowań. Nie należy się też zniechęcać jeśli maluch nie zasmakuje w jakiś produktach. Gusta i smaki rozwijają się nam i zmieniają cały czas. Warto więc ponowić próbę nie jeden raz. Robić to spokojnie bez przymuszania do jedzenia. Często problemem nie jest na przykład samo warzywo, ale sposób jego podania. Dziecko może nie pałać miłością do surowej marchewki, ale zje ją ugotowaną w zupie. Nie tknie gotowanego selera, ale frytki pieczone z tego warzywa już tak.
Dieta wegetariańska nie jest nudna czy uboga. Do dyspozycji mamy bowiem wszystkie warzywa, owoce, sery, mleko, jajka czy miód. Co istotne aby dostarczać młodemu organizmowi niezbędnych składników mineralnych i odżywczych. Jest mnóstwo możliwości przygotowywania zup czy drugich dań, wszelkiego rodzaju zupy-krem z cukinii, buraka, pomidorów, ogórka czy dyni a także placków z cukinii, dyni, marchewki itp.
Nie bójmy się więc iść w tę stronę i zaszczepmy w dzieciach ten zdrowy nawyk, dobrze jest też skonsultować naszą dietę z doświadczonym dietetykiem, który na podstawie badań wprowadzi odpowiedni plan żywieniowy malucha. Aby było wam nieco łatwiej, poniżej przedstawiam kilka przepisów na wegetariańskie dania. Jak się okazuje nie raz podawaliście je zapewne swoim dzieciom, albo sami pałaszowaliście ze smakiem.
Pieczone ziemniaczki z sosem jogurtowym
Miłość do ziemniaków jest chyba znakiem szczególnym naszego narodu. Czy tyczy się to dzieci czy dorosłych, uwielbiamy to warzywo. W każdej postaci może być smaczne. Tym razem propozycja dla mniejszych i większych smakoszy, czyli ziemniaczki zapiekane z lekkim sosem.
Składniki:
*8 ziemniaków
*1 jogurt naturalny
*1 łyżka gęstej śmietany
*4 ząbki czosnku
*2 plastry cytryny
*oliwa
*papryka mielona, sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 C. Umyte ziemniaki zawijamy każdy z osobna w folii aluminiowej wcześniej skrapiając delikatnie oliwą z oliwek i posypując kilkoma ziarnkami soli. Ziemniaki powinny się piec około godzinę. Pamiętajcie, aby czasem jej obrócić. W tym czasie przygotowujemy nasz sos łącząc jogurt, śmietanę, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Nasz ziemniaczki nacinamy, ale nie usuwamy całkowicie z foli. W rowek kładziemy część sosu i zapiekamy jeszcze przez 10 minut pozostawiając górę odkrytą, aby ziemniaki się lekko przyrumieniły. Ziemniaki przekładamy na talerze, polewamy pozostałym sosem i posypujemy zieleniną. Smacznego!
Zupa z zielonym curry i mleczkiem kokosowym
Uwielbiam nietypowe połączenia smaków. Słodkie i aromatyczne mleczko kokosowe skradło moje serce jako dodatek do zup. Zupa tajska to jest coś co każdy powinien spróbować. Tym razem będzie to wariant wegetariański, niemniej także przepyszny.
Składniki:
*2 łyżki zielonej pasty curry
*2 łyżki oliwy
*około 1 litr wody
*puszka mleczka kokosowego
*kilka pieczarek
*20 dag zielonych warzyw takich jak cukinia, zielony groszek
*1 czerwona papryka
*pół puszki kukurydzy konserwowej
*2 łyżki sosu rybnego
*1 łyżka sosu sojowego
*1 łyżka soku z cytryny
*1 łyżka cukru
*opcjonalnie trochę świeżej zieleniny
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka włożyć pastę curry i chwilę przysmażyć. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i chwilę dusić. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cukinię bądź inne zielone warzywa. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, oba sosy i pieczarki. Zagotowujemy i doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, a także dla chętnych szczyptą ostrej papryki. Przelewamy gorącą zupę do miseczek i podajemy z posiekaną natką pietruszki, szczypiorem lub innym zielonym akcentem.
Makaron z zielonym pesto i pomidorkami
Makaron daje naprawdę wiele opcji, aby zaszczepić w maluchach wegetariańskiego bakcyla. Makaron nie dość, że jest uniwersalny i podawać go można z sosem, zapiekać, jest smaczny na słodko czy też na słono. To nie tylko tradycyjny biały makaron w różnych kształtach, to także wersja orkiszowa, pełnoziarnista, ryżowa, sojowa, z groszku czy chociażby czekoladowa.
Składniki:
*150 -200 g makaronu kokardki
*10 pomidorków koktajlowych
*4 łyżki zielonego pesto
*sól i pieprz
*kilka liści sałaty rzymskiej lub miź sałat w opakowaniu
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na talerz wykładamy sałaty. Makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerz i dodajemy pomidorki przekrojone na pół. Solimy i doprawiamy do smaku. Możemy posypać tartym parmezanem.
Falafel czyli wege wersja mielonego
Słyszałam nie raz to słowo i było ono dla mnie długo zagadką i miałam zgoła inne skojarzenia nie mające nic wspólnego z rzeczywistością. Po zagłębieniu się w temat okazało się, że to takie oszukane mielone, a inaczej kotlet mielony w wersji wege. To opcja idealna dla maluchów, które jednak mają potrzebę podjadania „mięska” i trudno im je wypersfadować. Można więc zrobić takie małe kotleciki, które będą nie tylko przekąską ale skomponowane z pieczonymi ziemniakami i surówką stanowią doskonałe danie główne dla każdego niejadka. Poza tym jak oprzeć się chrupiącej powierzchni i mięciutkiemu wnętrzu. A więc jak się robi te cuda? Przepis znajdziecie poniżej.
Składniki:
*400 g suchej ciecierzycy
*około 2 łyżeczki soli
*1 cebula
*2-3 ząbki czosnku
*łyżeczka sody
*pęczek natki pietruszki
*olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy na noc w zimniej wodzie. Odcedzoną miksujemy razem z sodą, cebulą i czosnkiem. Miksujemy do momentu aż masa stanie się klejąca. Wtedy dodajemy przyprawy i natkę pietruszki. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy do zarumienienia z obud stron. Wspaniale smakują z dodatkiem kruchej sałaty i lekkiego jogurtowego sosu.
Puszyste pancakes
Nie każdy z nas jest mistrzem patelni u udają się mu cieniutkie naleśniki. Jeśli to nie jest wasza mocna strona, a z pewnością i wasze dziecko uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki właśnie takie pancakes są dla was stworzone. Mięciutkie i puszyste. Smakują wspaniale samodzielnie lub z dodatkiem syropu klonowego, sezonowych owoców czy serka mascarpone. Podawać je możemy na ciepło bądź też to opcja idealna w momencie, gdy jesteśmy poza domem. Taka syta przekąska zwłaszcza z dodatkiem owoców zastąpi obiad, gdy jesteśmy „na mieście”, bądź w podróży.
Składniki :
*3 dojrzałe banany
*3/4 szklanki mleka roślinnego
*2 łyżki soku z cytryny
*1 łyżka oleju
*1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*szczypta soli
*ulubione dodatki
Przygotowanie :
Mleko, sok z cytryny oraz olej mieszamy w wysokim naczyniu. Następnie dajemy banany pogniecione widelcem, mąkę , proszek do pieczenia i sól. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni małe placuszki do chwili pojawienia się pęcherzyków. My zjadamy je na ciepło z syropem klonowym bądź domową konfiturą.
Chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane pojawiały się u mnie w domu odkąd pamiętam. Uwielbiali je wszyscy bez względu na wiek. Co istotne to danie nie dość, ze smaczne to jeszcze wegetariańskie i można z nich uczynić śmiało placki wegańskie pomijając dodanie jajka. Co zresztą wcale nie wpływa na smak i jakość placków ziemniaczanych. Placki mogą być przekąską do zupy,ale także stanowić samodzielne danie. Zwłaszcza jeśli dodamy do nich sosik z boczniakami.
Składniki:
*0,5 kg ziemniaków
*1 duża cebula
*4 łyżki mąki
*szczypta soli i czarnego pieprzu
*olej do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy mąkę i przyprawy. Placki smażymy na złoto na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem odsączmy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oczywiście dla wszystkich dzieci, zwłaszcza tych mniejszych jako lekki obiad bądź obiadokolację dobrą opcją będą zupy mleczne. Doskonałą propozycją jest w tym przypadku tradycyjna wytrawna zupa dyniowa na bulionie z warzywami lub przepis naszych babć: dyniowa na mleku z domowymi zacierkami lub drobnym makaronem. Warto także pamiętać o różnych odmianach roślin strączkowych. Jako przekąski podawać orzechy i bakalie. Mamy naprawdę wiele możliwości urozmaicenia dzieciom wegetariańskiego menu. Pamiętajmy aby wybierać produkty świeże, zdrowo wyglądające warzywa i owoce. W miarę możliwości zaopatrywać się na straganach i małych bazarkach.
zobacz również:
Zupy owocowe – różne przepisy z sezonowych owoców
Lekkie zupy idealne na lato – 10 przepisów na letni obiad
Chłodniki – różne przepisy na zupy na wiosnę i lato!
Placki z warzyw – różne pomysłowe przepisy!