Wegetariański smalec z fasoli i śliwek

6 maja 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Smalec zna każdy, jednak czy wiecie, że można zrobić wersję wegetariańską? Niewielu ludzi o nim słyszało, dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam przepis na pyszny, zdrowy oraz dostępny dla wszystkich wegetariański smalec.

Przepis

Co kupić?
  • 2 puszki fasoli
  • 4 cebule
  • 8 suszonych śliwek
  • 4 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 jałowce
  • 2 goździki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  •  olej
Przygotowanie:
Zaczynamy od posiekania cebuli i usmażenia jej wraz z jałowcem, zielem angielskim, goździkiem oraz liśćmi laurowymi. Po usmażeniu się cebulki wyciągamy wszystkie przyprawy. Następnie odcedzamy fasolę i miksujemy ją blenderem z dodatkiem sosu sojowego, majerankiem, solą, pieprzem oraz połową szklanki wody. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Teraz mieszamy cebulę, śliwki oraz zmiksowaną fasolę aż do uzyskania gładkiej kasty. Dopraw smalec do smaku i podawaj schłodzony z chlebem oraz kiszonym ogórkiem.