URODA I ZDROWIE

Wegetariański bigos z kapusty, dyni i jabłka

22 listopada 2017, dodał: EKSPERTKA

Świetne połączenie kwaśnej kapusty ze słodka dynią, która dodaje fajnego posmaku. Bigos będzie bardziej treściwy jeśli dodamy do niego np: puszkę cieciorki, fasolę lub groch. Taki wegetariański bigos dzięki zastosowanym przyprawom świetnie rozgrzewa a najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

składniki:

cebula

olej

kg kiszonej kapusty

1/2 kg białej kapusty świeżej

kg dyni najlepiej Hokkaido

dwa jabłka

litr wody

kilka suszonych grzybów

kieliszek koniaku lub whiskey

liść laurowy i ziele angielskie

dwa goździki

sól, pieprz

przyprawy dodatkowe: kmin, jałowiec, papryka wędzona, majeranek, cząber, mielona kolendra

 

Cebulę posiekać w kostkę, rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę dusić, dodać przyprawy. Kiszoną kapustę dodać do cebuli, chwilę podsmażać z przyprawami, dodać połowę wody, suszone grzyby i sól. Garnek przykryć i gotować całość około godzinę.

Słodką kapustę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą, dolać whiskey i reszt wody, całość gotować około 50 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z bigosem i gotować kolejne 30 minut.

Do bigosu można dodać puszkę fasoli białej, ciecierzycy lub soczewicę i groch.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...