Wegetariański bigos z kapusty, dyni i jabłka

22 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Świetne połączenie kwaśnej kapusty ze słodka dynią, która dodaje fajnego posmaku. Bigos będzie bardziej treściwy jeśli dodamy do niego np: puszkę cieciorki, fasolę lub groch. Taki wegetariański bigos dzięki zastosowanym przyprawom świetnie rozgrzewa a najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

składniki:

cebula

olej

kg kiszonej kapusty

1/2 kg białej kapusty świeżej

kg dyni najlepiej Hokkaido

dwa jabłka

litr wody

kilka suszonych grzybów

kieliszek koniaku lub whiskey

liść laurowy i ziele angielskie

dwa goździki

sól, pieprz

przyprawy dodatkowe: kmin, jałowiec, papryka wędzona, majeranek, cząber, mielona kolendra

 

Cebulę posiekać w kostkę, rozgrzać olej, dodać cebulę i chwilkę dusić, dodać przyprawy. Kiszoną kapustę dodać do cebuli, chwilę podsmażać z przyprawami, dodać połowę wody, suszone grzyby i sól. Garnek przykryć i gotować całość około godzinę.

Słodką kapustę posiekać, jabłko obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z kapustą, dolać whiskey i reszt wody, całość gotować około 50 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka z bigosem i gotować kolejne 30 minut.

Do bigosu można dodać puszkę fasoli białej, ciecierzycy lub soczewicę i groch.