Wegańskie przekąski – 5 super przepisów!
Dieta roślinna z dnia na dzień zdobywa coraz większą popularność. Ludzie decydują się na nią z różnych powodów, zarówno tych etycznych, ekologicznych jak i zdrowotnych. Wokół diety wegańskiej krąży wiele mitów, jednak wbrew pozorom jej zasady są bardzo proste. Wystarczy odrzucić wszelkie pokarmy pochodzenia zwierzęcego (nawet żelatynę!).
Chcesz zdobyć inspiracje na wegańskie przekąski?
Poniżej przedstawiamy nasze TOP5!
Domowy hummus
Składniki:
- 20 dag ciecierzycy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- Sól, czarny pieprz
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc. Odsączamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda sięgała 5-6 cm ponad ciecierzycę. Gotujemy około godzinę pod przykryciem, odcedzamy, solimy, studzimy. Miksujemy blenderem na gładką masę z drobno posiekanym czosnkiem, sezamem, sokiem z cytryny, oliwą oraz 2 łyżkami wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z ciecierzycy i awokado
Składniki:
- 3/4 szklanki ciecierzycy
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka siemienia lnianego
SOS: 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju, sól, czarny pieprz
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc. Po tym czasie wodę odlewamy. Ziarna zalewamy wrzątkiem tak, aby woda sięgała 5-6 cm ponad ciecierzycę. Gotujemy około godziny pod przykryciem. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i solimy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę, kroimy w kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Ciecierzycę mieszamy z awokado i cebulą. Siemię lniane prażymy na suchej patelni. Przygotowujemy sos: olej trzemy z sokiem z cytryny, dwiema łyżkami wody, solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i sypiemy siemieniem lnianym.
Pasta z kaszy jaglanej z jabłkiem
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki oliwy
- 1 średnia cebula
- pół jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, płuczemy kilka razy pod bieżącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy jedną szklanką wody. Doprawiamy solą, gotujemy 20 minut na małym ogniu. Nie mieszamy. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju. Jabłko obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sok z cytryny i jedną łyżkę oliwy. Do ugotowanej kaszy wlewamy 2 łyżki oliwy, miksujemy blenderem na papkę. Dodajemy podsmażoną cebulę i starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy tymianek, dokładnie mieszamy. Gotową pastę przechowujemy w lodówce.
Brokułowe kotleciki
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 średnia cebula
- 1 miękkie awokado
- pół łyżeczki soku z cytryny
- pół szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Brokuł gotujemy na parze. Po wystudzeniu siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Awokado przekrajamy na pół, drobno siekamy lub rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy połowę natki. W misce łączymy wszystkie składniki. Dodajemy kaszę jaglaną, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę ryżową mieszamy z płatkami chilli. Z masy brokułowej formujemy kulki, obtaczamy w mące z płatkami chilli i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Jabłka pieczone z orzechami
Składniki:
- 4 jabłka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki melasy
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki anyżu
Orzechy parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, siekamy. Mieszamy z melasą, cynamonem i anyżem. Jabłka myjemy, odcinamy wierzchy, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce wypełniamy masą orzechową, przykrywamy odciętymi wierzchami. Jabłko układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
zobacz również:
Wegańskie śniadanie – 4 proste przepisy!
Wegańskie dania jednogarnkowe – 3 super przepisy!
Wegańskie lody z mleka kokosowego i sorbety – 5 super przepisów!
Wege obiad w 15 minut – pomysłowe wegańskie przepisy!