Wegańskie produkty pełne cennego żelaza

20 lutego 2017, dodał: Milena
Artykuł zewnętrzny

Osoby, które zdecydowały się na przejście na weganizm muszą poszukać alternatywnych źródeł niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do rozpowszechnionych stereotypów, spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego jest w stanie zapewnić ludzkiemu organizmowi większość niezbędnych wartości odżywczych, zwłaszcza w zakresie drogocennych minerałów.

Żelazo to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwionośnego i immunologicznego. Jego niedobór może, więc dla nas oznaczać zmaganie się z wypadaniem włosów, krwotokami z nosa, spadkiem odporności, łamliwością paznokci, złym nastrojem czy zaburzeniami rytmu bicia serca. W trosce o utrzymanie poziomu żelaza na odpowiedniej wysokości warto być świadomym, jakie produkty spożywcze są w niego zasobne.

Oto osiem wegańskich produktów bogatych w żelazo, po które warto by sięgali nie tylko weganie, ale i mięsożercy czy wegetarianie:

 

1. Orzechy nerkowca

 

2. Komosa ryżowa

 

3. Spirulina

 

4. Jarmuż

 

5. Szpinak

6. Ciemna czekolada (uzyskana bez użycia mleka)

 

7. Soczewica

 

8. Nasiona chia

 

Postaraj się choć raz w tygodniu sięgnąć po te produkty, a poza dostarczeniem swojemu organizmowi należytej dawki żelaza zmniejszysz spożycie tłuszczów, cholesterolu i hormonów pochodzenia odzwierzęcego.

 

zobacz również:

  1. 10 produktów, które staną się hitem tego roku
  2. Co to są owoce goji?
  3. Owoce cytrusowe – wady i zalety
  4. Warzywa oraz owoce, których nie należy spożywać w okresie jesienno-zimowym