Osoby, które zdecydowały się na przejście na weganizm muszą poszukać alternatywnych źródeł niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do rozpowszechnionych stereotypów, spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia roślinnego jest w stanie zapewnić ludzkiemu organizmowi większość niezbędnych wartości odżywczych, zwłaszcza w zakresie drogocennych minerałów.
Żelazo to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwionośnego i immunologicznego. Jego niedobór może, więc dla nas oznaczać zmaganie się z wypadaniem włosów, krwotokami z nosa, spadkiem odporności, łamliwością paznokci, złym nastrojem czy zaburzeniami rytmu bicia serca. W trosce o utrzymanie poziomu żelaza na odpowiedniej wysokości warto być świadomym, jakie produkty spożywcze są w niego zasobne.
Oto osiem wegańskich produktów bogatych w żelazo, po które warto by sięgali nie tylko weganie, ale i mięsożercy czy wegetarianie:
1. Orzechy nerkowca
2. Komosa ryżowa
3. Spirulina
4. Jarmuż
5. Szpinak
6. Ciemna czekolada (uzyskana bez użycia mleka)
7. Soczewica
8. Nasiona chia
Postaraj się choć raz w tygodniu sięgnąć po te produkty, a poza dostarczeniem swojemu organizmowi należytej dawki żelaza zmniejszysz spożycie tłuszczów, cholesterolu i hormonów pochodzenia odzwierzęcego.
zobacz również:
- 10 produktów, które staną się hitem tego roku
- Co to są owoce goji?
- Owoce cytrusowe – wady i zalety
- Warzywa oraz owoce, których nie należy spożywać w okresie jesienno-zimowym