Warzywa oraz owoce, których nie należy spożywać w okresie jesienno-zimowym

4 marca 2019, dodał: niissley90
Artykuł zewnętrzny

Owoce i warzywa to skarbnica witamin i minerałów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. O tym, że warto je każdego dnia włączać do diety wie chyba każda osoba, jednak w okresie jesienno-zimowym spożycie niektórych produktów nie jest wskazane.

warzywka1

Dlaczego? Z tego względu, iż niektóre owoce i warzywa uprawiane są w sztucznie wytworzonym środowisku (np. w szklarni), co niestety odbija się bardzo niekorzystnie nie tylko na wartościach odżywczych, ale również smakowych. Jakich zatem roślin nie należy spożywać jesienią oraz zimą?

 

 

Pomidory

pooo
Pomidory to bardzo cenne źródło likopenu, który w dużej ilości wytwarzany jest w trakcie długiej obróbki termicznej tych warzyw. Spożywanie pomidorów neutralizuje wolne rodniki, opóźniając tym samym proces starzenia, a oprócz tego działają one antynowotworowo i zapobiegają zawałom serca. Niestety późną jesienią oraz zimą do sklepów trafiają przede wszystkim pomidory importowane z różnych krajów lub też z polskich upraw szklarniowych, przez co są ubogie w witaminy i minerały oraz pozbawione jakiegokolwiek smaku.

 

Ogórki


Te najsmaczniejsze pochodzą prosto z gruntu, jednak w okresie jesienno-zimowym nie mamy co na nie liczyć. W sklepach można bez problemu zakupić ogórki szklarniowe lub te importowane np. z Holandii, jednak są one pozbawione smaku oraz wartości odżywczych. Oprócz tego ochładzają one organizm, przez co warto po nie sięgać jedynie latem.

 

Szpinak

white-bowl-with-fresh-spinach-leaves
Zimą próżno go szukać na sklepowych półkach, chyba że w wersji mrożonej lub importowanej. Sezon na te zielone warzywo rozpoczyna się w maju i trwa praktycznie do końca lata. Jesienią oraz zimą jest niestety importowany z innych krajów i co najistotniejsze zawiera w sobie sporo pestycydów, które w bardzo niekorzystny sposób wpływają na nasze zdrowie.

 

Truskawki

strawberries1
W Polsce sezon na truskawki trwa dosyć krótko jednak w okresie jesienno-zimowy można bez problemu zakupić te owoce w hipermarketach. Pomimo intensywnej barwy oraz jednolitych kształtów nie warto w tym okresie kupować truskawek, ponieważ pochodzą one ze sztucznych upraw, przez co całkowicie pozbawione są charakterystycznego smaku oraz korzystnych dla zdrowia wartości odżywczych.