10 produktów, które staną się hitem tego roku

16 lutego 2017, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Superfoods – produkty bogate w cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze i prozdrowotne właściwości. Chronią przed chorobami, zwiększają wydolność organizmu i uodparniają. Pamiętajmy, że również w branży kulinarnej są lansowane od czasu do czasu produkty, które wzbogacają nasze codzienne menu, ale też posiadają moc odżywczych składników, po które warto sięgnąć.

Czasem jest tak, że produkty dostępne na innych obszarach kuli ziemskiej posiadają prawie identyczne właściwości jak nasze rodzime lokalne produkty… 

MĄKA TEFF

Robiona jest z ziaren teff, które pochodzą z Etiopii. Są one bogate w białko, aminokwasy, wapń, mangan, żelazo i witaminę K. W dodatku są bezglutenowe. Mąkę teff można bez trudu zastąpić zwykłą mąką pszenną, jednak dzięki niej możemy obniżyć poziom cukru we krwi, a także lepiej kontrolować swoją wagę.

CZARNA FASOLA

To świetne źródło błonnika pokarmowego i białka. Zapobiega chorobom serca, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, jeśli jest jedzona kilka razy w tygodniu. Ponadto poprawia pracę układu moczowego i nerek. Dzięki dużej zawartości miedzi, cynku i antocyjan chroni organizm człowieka przed procesem starzenia.

SOK Z BRZOZY

 

Pozyskiwany jest najczęściej wiosną, ponieważ wtedy zawiera najwięcej składników odżywczych. Zawiera witaminę C, przeciwutleniacze, witaminy i sole mineralne, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu, działa przeciwreumatycznie oraz pomaga zwalczać grypę. Ponadto doskonale gasi pragnienie.

KIEŁKI

Są o wiele lżejsze do strawienia niż zwykłe ziarna. Zawierają wiele składników odżywczych, w tym witaminy z grupy B, witaminę C, błonnik pokarmowy, aminokwasy i kwas foliowy. Dostępne są nie tylko świeże, ale także w postaci mąki czy płatków.

OLEJ Z AWOKADO

W swoim składzie zawiera witaminy: C, A, E, D, K, B i PP, kwasy omega-9, a także przeciwutleniacze. Jest tłoczony na zimno. Odpowiada za wspomaganie pracy mózgu, wątroby i układu krążenia, reguluje gospodarkę tłuszczową w naszym organizmie i redukuje poziom cholesterolu. Świetnie nadaje się do smażenia.

CHLORELLA

Jej inne określenie to naturalna multiwitamina, ponieważ zawiera bardzo duże ilości witamin (te z grupy B, C i E) i minerałów (magnez, fosfor, wapń). Ma szerokie zastosowanie w walce z wieloma dolegliwościami i chorobami, chroni organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

CZARNY RYŻ

Uważany jest za najzdrowszą odmianę ryżu, ponieważ zawiera witaminy B1, E, błonnik, żelazo, cynk, magnez, a ponadto o wiele mniej sodu i cukru w porównaniu do ryżu białego. Łagodzi stany zapalne, które pojawiają się podczas astmy czy alergii, zapobiega cukrzycy czy chorobie Alzheimera.

MĄKA Z BATATÓW

Nazywana skarbnicą witamin (C, A, K, E, te z grupy B) oraz minerałów (potas, fosfor). Wspomaga odporność organizmu, zapobiega powstawaniu skurczów mięśni. Ponieważ jest bezglutenowa, odpowiada za regulowanie poziomu cukru we krwi. Idealnie nadaje się do sosów, zup i różnego typu wypieków.

NATURALNE SUBSTANCJE SŁODZĄCE (NP. MIÓD)

Najmodniejsze w ostatnim czasie były stewia, ksylitol albo melasa. W ostatnim czasie coraz bardziej popularne stają się substancje pochodzące z naturalnych źródeł, na przykład z rośliny Lucuma czy z owocu mnicha. Modny ponadto jest cukier z korzenia Yacon, z kwiatów palmy kokosa,a także surowy miód czy agawa.

KORZEŃ MACA

Nazywany inaczej peruwiańskim żeńszeniem. Dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych witamin: z grupy B, A, C, E, a także składników mineralnych: manganu, żelaza, selenu, miedzi, cynku i boru. Jest idealnym uzupełnieniem diety osób aktywnych fizycznie. Zwiększa odporność na stres, zapobiega osteoporozie, reguluje procesy trawienne, a także podnosi libido i płodność. Ponadto spowalnia procesy starzenia.

Jeśli chcemy być modne, a przy okazji zdrowe, to sięgnijmy na półkę z tymi produktami. Osobiście już próbowałam i bardzo zachęcam – są to produkty warte uwagi! A jakie po nich efekty?! Przekonajcie się same :)

zobacz również:

  1. Co to są owoce goji?
  2. Owoce cytrusowe – wady i zalety
  3. Warzywa oraz owoce, których nie należy spożywać w okresie jesienno-zimowym
  4. Jak zamrażać owoce i warzywa?