Wegańskie pączki na wodzie. Smak, który nie tonie w kaloriach

7 marca 2025,
dodał: Aleksandra Bulik

Wielkimi krokami zbliża się dzień wyczekiwany przez wszystkich miłośników słodkości i wypieków – tłusty czwartek, a co za tym idzie pączki. Chciałabym się z wami podzielić świetnym przepisem na wegańskie pączki na wodzie, który niedawno odkryłam. Na pewno sprawdzi się jako nowy sposób przygotowania waszego ulubionego deseru.

Czy pączki muszą być tłuste, ciężkie i kaloryczne? Otóż nie! Mam dla was znakomity trik, który zmieni wasze podejście do tej słodkości. Pączki na wodzie to idealne rozwiązanie nie tylko dla wegan, ale również osób liczących kalorie lub unikających nabiału, ponieważ są lżejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste, w porównaniu z tradycyjnymi pączkami. Nazwa może niekiedy wprowadzać w błąd, ponieważ wszystkie pączki smaży się w oleju. Jednak sekretem nie jest woda, a ciasto bez mleka i jajek. Przepis nie wymaga wielu składników ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie ich zajmie wam jedynie 15 minut! Początkujący w kuchni powinni poradzić sobie bez większych trudności. W smaku niczym nie różnią się od innych pączków, są pyszne. Gwarantuję wam, że znikną od razu po wyjęciu z piekarnika.

Składniki na wegańskie pączki na wodzie:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 240 ml wody
  • 15 g drożdży
  • otarta skórka z pomarańczy (dodatek)
  • marmolada

Przygotowanie

Do miski wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier zwykły i cukier waniliowy, mąkę, wykruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wycinamy ciasto na grubość około 1 cm, odciskamy szklanką, robimy placek i nadziewamy marmoladą. Starannie sklejamy i formujemy kulkę. Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i smażymy 2-3 minuty z obu stron. Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem. Danie gotowe, smacznego!

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.