Wegańskie pączki na wodzie. Smak, który nie tonie w kaloriach

7 marca 2025, dodał: Aleksandra Bulik

Wielkimi krokami zbliża się dzień wyczekiwany przez wszystkich miłośników słodkości i wypieków – tłusty czwartek, a co za tym idzie pączki. Chciałabym się z wami podzielić świetnym przepisem na wegańskie pączki na wodzie, który niedawno odkryłam. Na pewno sprawdzi się jako nowy sposób przygotowania waszego ulubionego deseru.

Czy pączki muszą być tłuste, ciężkie i kaloryczne? Otóż nie! Mam dla was znakomity trik, który zmieni wasze podejście do tej słodkości. Pączki na wodzie to idealne rozwiązanie nie tylko dla wegan, ale również osób liczących kalorie lub unikających nabiału, ponieważ są lżejsze, delikatniejsze i bardziej puszyste, w porównaniu z tradycyjnymi pączkami. Nazwa może niekiedy wprowadzać w błąd, ponieważ wszystkie pączki smaży się w oleju. Jednak sekretem nie jest woda, a ciasto bez mleka i jajek. Przepis nie wymaga wielu składników ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Przygotowanie ich zajmie wam jedynie 15 minut! Początkujący w kuchni powinni poradzić sobie bez większych trudności. W smaku niczym nie różnią się od innych pączków, są pyszne. Gwarantuję wam, że znikną od razu po wyjęciu z piekarnika.

Składniki na wegańskie pączki na wodzie:

  • 400 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 240 ml wody
  • 15 g drożdży
  • otarta skórka z pomarańczy (dodatek)
  • marmolada

Przygotowanie

Do miski wlewamy letnią wodę, wsypujemy cukier zwykły i cukier waniliowy, mąkę, wykruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy. Dolewamy olej i wyrabiamy ciasto około 5 minut. Następnie wycinamy ciasto na grubość około 1 cm, odciskamy szklanką, robimy placek i nadziewamy marmoladą. Starannie sklejamy i formujemy kulkę. Olej rozgrzewamy do temperatury 170 stopni i smażymy 2-3 minuty z obu stron. Gotowe pączki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem. Danie gotowe, smacznego!