Wegański rosół z marchewką. Jego aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu

24 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Dzisiaj podpowiadamy jak przekształcić warzywa w płynne złoto. Rosół wegański to tak naprawdę bezmięsna wersja tradycyjnego rosołu. Wystarczy jednak kilka przypraw, które sprawią, że nasza zupa nabierze cudownego aromatu i wspaniałego smaku. U mnie jest podawany z makaronem na wzór klasycznego rosołu. Najlepszy jest cienki makaron jajeczny, jednak przy problemach z żołądkiem warto postawić na makaron ryżowy.

Po co gotować rosół bez mięsa? Dla wielu osób sam pomysł może wydawać się abstrakcyjny, jednak taka zupa ma naprawdę bardzo wiele zalet. Po pierwsze i dla mnie obecnie najważniejsze, jest to potrawa lekkostrawna. Poprzez eliminację mięsa, wegański rosół jest łatwostrawny i nie obciąża żołądka. Dlatego jest to danie idealne dla wszystkich osób z wrażliwym układem trawiennym. Doskonale wpisuje się w styl diety zupowej oraz dietę osób z problemami niestrawności połączonymi z bólem żołądka. Kolejne walory rosołu wegańskiego to fakt, że taka zupa jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie oraz odporność organizmu. Ponieważ jest to zupa bez mięsa i innych składników pochodzenia zwierzęcego jest propozycją idealną dla wegan i wegetarian.

wegański rosół

Z czego składa się wegański rosół

Wegański rosół to pyszne i zdrowe danie, które możemy przygotować z wykorzystaniem swoich ulubionych przypraw i dodatków. Podstawą są oczywiście warzywa korzeniowe, w tym przede wszystkim młoda marchewka oraz pietruszka, seler i por. Niezastąpionym składnikiem jest też czosnek, który nadaje zupie charakterystycznego aromatu i głębi smaku. Najważniejsze są jednak zioła i przyprawy, w tym te tradycyjne, jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i natka pietruszki oraz te nadające zupie intensywności i wyrazistości, jak kurkuma, carry, chilli, papryka wędzona, imbir i świeży koperek oraz lubczyk. Ostatnim ale bardzo ważnym dodatkiem jest olej lniany, szczególnie mocno polecany przy wszelkich schorzeniach przewodu pokarmowego oraz problemach trawiennych.

Dzięki dodatkowi słodkiej marchewki, imbiru oraz sosu sojowego rosół wege jest naprawdę esencjonalny i niezwykle pyszny. Marchewka także dzięki swoim właściwościom działa kojąco na układ trawienny i wspiera prawidłową pracę żołądka. Stąd wybór jest oczywisty. Imbir także słynie z właściwości wspierania trawienia. Dobrym pomysłem jest też koperek, który łagodzi wzdęcia, pomaga w trawieniu i istotnie łagodzi nawet ostre objawy niestrawności.

Dokładny przepis na rosół wegetariański 

Składniki:

– 5-6 młodych marchewek (pęczek)
– 2-3 młode pietruszki (pęczek)
– kawałek pora (ok. 5 cm)
– młody seler korzeniowy wraz z nacią
– 2-3 ząbki czosnku
– sól i czarny pieprz mielony do smaku
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 łyżeczka kurkumy
– curry, papryka chilli, papryka wędzona, imbir (wg uznania)
– sos sojowy ciemny do smaku
– świeży lubczyk, koperek, pietruszka zielona

Przygotowanie:

Umyć i obrać warzywa korzeniowe. Marchew pokroić w grube plastry, a pietruszkę i selera w duże kawałki. Pora pokroić w talarki i usmażyć w garnku na odrobinie oleju. Zalać wodą i wrzucić ziele angielskie, liść laurowy i ząbki czosnku. Gotować na małym ogniu ok. 20 min. Po tym czasie wrzucić do garnka łodygi kopru, selera naciowego i lubczyku. Dodać kurkumę, curry, chilli, paprykę wędzoną, imbir oraz sól i pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 min. Wyjąć łodygi i wsypać pokrojone liście natki pietruszki i lubczyku. Doprawić sosem sojowym. Smacznego i na zdrowie!