Wegańska zupa gulaszowa
Składniki
Tempeh wędzony
cukinia
cebula
cebula czerwona
ząbek czosnku
pomidory w puszce
fasola czerwona w puszce
papryka czerwona
papryczka chilli
łyżka koncentratu pomidorowego
olej rzepakowy
1 cm imbiru
sok z 1/3 cytryny
sól, pieprz, kolendra mielona, pieprz cayenne, papryka wędzona ostra, curry, papryka ostra, kozieradka, słodka papryka
Przygotowanie
Cebulę i papryki pokroić i smażyć na odrobinie oleju. Gdy papryka zacznie robić się miękka, dodać pokrojony w kostkę tempeh, czosnek, imbir oraz cukinię i dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać na patelnię pomidory wraz z sokiem, odsączoną fasolę i wodę (ilość zależy od gęstości jaką chcemy osiągnąć). Wszystko doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami (jako, że jest to gulasz to nie żałować pikantności). Wszystko wymieszać i gotować aż cukinia zmięknie, na koniec wlać sok z cytryny.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl