Wątróbki drobiowe z cebulą
Odpowiednio przyrządzona wątróbka to nie tylko rarytas, ale też źródło żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego – niezbędnych składników naszej diety. Jest także bogata w witaminę A, białko i biotynę oraz wiele innych elementów, które powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem. Jak więc przygotować ją, aby była miękka, soczysta i pyszna?
Składniki (2 porcje):
– 200 g świeżej wątróbki drobiowej,
– 1 duża cebula,
– 3 łyżki oleju,
– 3 łyżki wody,
– 1 łyżka mąki pszennej,
– sól,
– pieprz.
Przygotowanie:
Wątróbki dokładnie umyć i przy pomocy noża oczyścić z błonek. Pozostawić na durszlaku, aby obciekła woda. Cebulę obrać, przekroić na pół i jeszcze raz na pół, następnie posiekać w ćwierćkrążki. Podsmażyć cebulkę na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Gdy będzie już miękka, dodać łyżkę oleju i obtoczone w mące wątróbki, pokrojone na mniej więcej równe kawałki. Dodać 3 łyżki wody. Obsmażać przez 6-7 minut. Bardzo ważne jest, aby sól i pieprz dodać dopiero po usmażeniu. Dzięki temu wątróbka nie stwardnieje.
Drobiowe wątróbki są łagodniejsze w smaku, delikatne i bardziej miękkie niż wieprzowe i wołowe. Przypadną do gustu większości.
Z czym Wy podajecie je najchętniej?