Wątróbka z cebulką
To propozycja szybkiego i smacznego dania z wątróbki
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 3 duże cebule
- 5 łyżek mąki
- 0,5-1 szkl. białego wina wytrawnego
- do smaku: sól, pieprz mielony
- do smażenia: kilka łyżek oleju
OPIS PRZYGOTOWANIA:
Wątróbkę opłukać i dokładnie osączyć, oczyścić z żyłek, ew. pokroić każdą na pół. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i pieprzem i smażyć 10 min. na małym ogniu aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przełożyć do rondla. Na patelnię wlać znowu 3 łyżki oleju i bardzo rozgrzać. Kłaść kawałki obtoczonej w mące wątróbki i smażyć do zrumienienia z obu stron, partie usmażone przekładać na cebulę. Kiedy już cała wątróbka jest usmażona na patelnię wlać wino i zagotować mieszając aż odkleją się od dna wszystkie przysmażone drobinki, przelać do rondla. Wątróbkę z cebulką dusić jeszcze 5 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem.