Warzywny półfinał BlogerChefa w Zamku Lubliniec

22 maja 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Warzywny półfinał BlogerChefa w Zamku Lubliniec

Piąty, ostatni w tym roku półfinał konkursu BlogerChef (www.blogerchef.pl) gościł w miniony weekend w odrestaurowanych wnętrzach Zamku w Lublińcu. Uczestnicy, czyli blogerzy kulinarni, przygotowywali oryginalne dania, przystawki, a nawet desery (!) z udziałem mieszanek sałat jednego z Partnerów inicjatywy – marki Fit&Easy. Spotkanie uświetniły vege warsztaty z Michałem Jarzombkiem oraz Janem Kuroniem.

10320597_318866544930664_3176751410060252798_n

Poznaliśmy komplet finalistów

Wbrew pozorom, menu, w którym pierwsze skrzypce powinny grać warzywa jest sporym wyzwaniem dla kucharza. Podkreślenie delikatnego smaku sałat i ich niecodzienna aranżacja jest nie lada sztuką – wyjaśnia Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu BlogerChef. Blogerzy stanęli jednak na wysokości zadania. – Jestem pod wrażeniem jak kreatywnie blogerzy wykorzystali produkty Fit&Easy. Miałem okazję skosztować słodkie babeczki z rukolą, pastę z roszponki, zupę inspirowaną sałatką Cezar i wiele innych smakołyków – wymienia Michał Jarzombek, szef kuchni Hotelu Zamku Lubliniec**** i jeden z jurorów. Największe uznanie zdobyły jednak dania Joanny Kozłowskiej, autorki bloga „Na 4 widelce”. Blogerka podała steki z selera w serowym tipi oraz łososia z sokiem z kiszonych ogórków. Serce gości podbiła również polędwiczka duszona w herbacie Lady Gray oraz rukolowe mohito, zaprezentowane przez Elwirę Konicką, zdobywczynię drugiego miejsca.

10173595_318858311598154_7525545052834808557_n

Vege warsztaty – zdrowo i kolorowo

Ponieważ BlogerChef to dużo więcej niż zawody kulinarne, w piątkowy wieczór organizatorzy i Zamek Lubliniec zadbali o integrację z garnkami w tle. Michał Jarzombek wraz ze swoim zastępcą Bartoszem Otremba poprowadził vege warsztaty podczas których pokazał wiele ciekawych zastosowań warzyw. Uczestnicy i szefowie kuchni stworzyli m.in. wędzone plastry bakłażana i cukinii, wspaniałe ratatuj w cieście francuskim oraz mrożone ciekłym azotem przystawki z soków warzywnych. Moc kulinarnych wrażeń i miła atmosfera sprawiły, że każdy wyszedł ze spotkania z uśmiechem na twarzy. Piątek zakończyła kolacja utrzymana w duchu vege oraz degustacja win z winnic z Fronton (www.winnicefronton.pl).

10308373_318858334931485_772088392795310771_n

Grillowanie z Janem Kuroniem

W sobotę z kolei, po konkursowych zmaganiach półfinalistów, przyszedł czas na interaktywne show kulinarne ambasadora marki Fit&Easy Jana Kuronia. Kucharz przypomniał zgromadzonym gościom jak doskonałym i uniwersalnym daniem jest sałatka i na jak wiele sposobów można ją przyrządzić. Dwie ciekawe propozycje powstały podczas pokazu. – Z wielką radością pokazałem genialne moim zdaniem połączenie buraków i melona oraz łososia i selera naciowego – zdradził Jan Kuroń. – Półfinał tegorocznego BlogerChefa był niewątpliwie bardzo ciekawym przeżyciem. Po pierwsze z powodu uczestników – uśmiechniętych ludzi którzy radzili sobie znakomicie pod presją czasu oraz jurorów którzy bezustannie poddawali ich ocenie. Dania były niepospolite, a kilka pomysłów naprawdę nas zachwyciło. Mimo sporego zmęczenia, do domu wróciłem w znakomitym humorze, napędzany chyba tylko entuzjazmem i kawą. Warto wspomnieć o przepięknym zamku w Lubińcu oraz jego przesympatycznej ekipie. Właściwie, to czułem się tam jak u dawno nie widzianych przyjaciół – dodaje ekspert kulinarny.

10369175_318874804929838_1612299456812583076_n

Finał już za miesiąc

Kolejne niespodzianki czekają na blogerów za miesiąc, podczas Wielkiego Finału konkursu. Kto zostanie drugim w Polsce BlogerChefem dowiemy się 5 lipca br. Pięciu finalistów zmierzy się o tytuł najlepszego w niezwykle eleganckim Hotelu Windsor**** w Jachrance pod Warszawą (www.windsor.hotelekorona.pl). Wydarzenie połączone będzie z Wielkim Piknikiem BlogerChefa, otwartym dla wszystkich blogerów oraz gości z zewnątrz. W agendzie przewidziano warsztaty, pokazy, konkursy i liczne degustacje.

10359248_318876758262976_4398116822487981422_n

Wypowiedzi uczestników na temat V półfinału konkursu BlogerChef w Hotelu Zamku Lubliniec****

Kinga Kręciwilk, autorka bloga prosteprzepisykulinarne.com: Udział w V półfinale Blogerchef 2 był magicznym wydarzeniem za sprawą m.in. Hotelu Zamku Lubliniec****, który jest prawdziwie malowniczym miejscem z duszą. Warsztaty poprzedzające konkursowe zmagania o tematyce wegetariańskiej prowadzone przez Michała Jarzombka były niezwykle interesujące. Pokazano nam jak wykorzystać kuchnię molekularną w lekkim wydaniu oraz technikę wędzenia warzyw. Cudowną niespodzianką po zmaganiach konkursowych był pokaz gotowania prowadzony przez charyzmatycznego Jana Kuronia.

Angelika Knop, autorka bloga w-zielonej-kuchni.blogspot.com: W przepięknych wnętrzach Hotelu Zamek Lubliniec**** przeżyliśmy niezapomnianą przygodę. V Półfinał BlogerChefa przebiegał pod hasłem: ,,Lekko, zdrowo i kolorowo”. Kuchnia wegetariańska przewijała się nie tylko w daniach konkursowych. Była również motywem przewodnim warsztatów, na których przekonaliśmy się, że bez mięsa wcale nie oznacza nudno i niesmacznie :) Na brak emocji nie można było także narzekać podczas zmagań konkursowych. Kulinarne rozgrywki przebiegały w miłej i przyjaznej atmosferze. Współpraca ewidentnie wygrała z rywalizacją. Wszyscy starali się z całych sił, aby wszystko wyszło jak najlepiej. I tak właśnie było. Ciężko było odczuć jakąkolwiek rywalizację, choć to przecież był konkurs! W tym tkwi właśnie fenomen BlogerChefa. Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w tym wspaniałym wydarzeniu :)

Paweł Łukasik, współautor bloga gotowaniezpasja.pl: Ze swojego zawodowego doświadczenia jako organizator szkoleń w banku jestem pod wrażeniem profesjonalizmu całego przebiegu V półfinału konkursu BlogerChef. Nie było chwili spokoju i cały czas jedna atrakcja goniła drugą. Z atrakcji poza samym konkursem można wspomnieć pokaz zastosowania azotu w kuchni (jak na filmie o Harrym Porterze) czy też warsztaty kulinarne z Janem Kuroniem, podczas których mogłem się wykazać jako kuchcik i kroić składniki, które sam Janek Kuroń zamieniał na ciekawe sałatki. Również bardzo pomocna była obecność przedstawicieli sponsorów przez cały czas, gdyż wspierali nas w obsłudze profesjonalnego sprzętu, na którym wcześniej nie gotowałem czy też uzupełniali widelczyki, ręczniki i tacki, które ja zawsze zużywam w zastraszającym tempie.

Elwira Konicka, autorka blogapocalunkimalinowe.blogspot.com: Sam udział w V półfinale dla mnie jako raczkującego blogera był niezwykłym doświadczeniem. Pobyt w tak czarującym i klimatycznym miejscu jakim był Hotel Zamek Lubliniec**** był już swoistego rodzaju nagrodą. Ogromne brawa dla organizatorów za dopięcie wszystkiego na ostatni guzik. A fakt, że zajęłam drugie miejsce był dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Czymś co pokazało mi samej, że stać mnie na jeszcze więcej niż sobie wyobrażałam, że to co robię naprawdę ma sens.

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania**** Thermal & Skiż, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.