Warzywny półfinał BlogerChefa w Zamku Lubliniec
Piąty, ostatni w tym roku półfinał konkursu BlogerChef (www.blogerchef.pl) gościł w miniony weekend w odrestaurowanych wnętrzach Zamku w Lublińcu. Uczestnicy, czyli blogerzy kulinarni, przygotowywali oryginalne dania, przystawki, a nawet desery (!) z udziałem mieszanek sałat jednego z Partnerów inicjatywy – marki Fit&Easy. Spotkanie uświetniły vege warsztaty z Michałem Jarzombkiem oraz Janem Kuroniem.
Poznaliśmy komplet finalistów
Wbrew pozorom, menu, w którym pierwsze skrzypce powinny grać warzywa jest sporym wyzwaniem dla kucharza. Podkreślenie delikatnego smaku sałat i ich niecodzienna aranżacja jest nie lada sztuką – wyjaśnia Mirek Drewniak, przewodniczący jury konkursu BlogerChef. Blogerzy stanęli jednak na wysokości zadania. – Jestem pod wrażeniem jak kreatywnie blogerzy wykorzystali produkty Fit&Easy. Miałem okazję skosztować słodkie babeczki z rukolą, pastę z roszponki, zupę inspirowaną sałatką Cezar i wiele innych smakołyków – wymienia Michał Jarzombek, szef kuchni Hotelu Zamku Lubliniec**** i jeden z jurorów. Największe uznanie zdobyły jednak dania Joanny Kozłowskiej, autorki bloga „Na 4 widelce”. Blogerka podała steki z selera w serowym tipi oraz łososia z sokiem z kiszonych ogórków. Serce gości podbiła również polędwiczka duszona w herbacie Lady Gray oraz rukolowe mohito, zaprezentowane przez Elwirę Konicką, zdobywczynię drugiego miejsca.
Vege warsztaty – zdrowo i kolorowo
Ponieważ BlogerChef to dużo więcej niż zawody kulinarne, w piątkowy wieczór organizatorzy i Zamek Lubliniec zadbali o integrację z garnkami w tle. Michał Jarzombek wraz ze swoim zastępcą Bartoszem Otremba poprowadził vege warsztaty podczas których pokazał wiele ciekawych zastosowań warzyw. Uczestnicy i szefowie kuchni stworzyli m.in. wędzone plastry bakłażana i cukinii, wspaniałe ratatuj w cieście francuskim oraz mrożone ciekłym azotem przystawki z soków warzywnych. Moc kulinarnych wrażeń i miła atmosfera sprawiły, że każdy wyszedł ze spotkania z uśmiechem na twarzy. Piątek zakończyła kolacja utrzymana w duchu vege oraz degustacja win z winnic z Fronton (www.winnicefronton.pl).
Grillowanie z Janem Kuroniem
W sobotę z kolei, po konkursowych zmaganiach półfinalistów, przyszedł czas na interaktywne show kulinarne ambasadora marki Fit&Easy Jana Kuronia. Kucharz przypomniał zgromadzonym gościom jak doskonałym i uniwersalnym daniem jest sałatka i na jak wiele sposobów można ją przyrządzić. Dwie ciekawe propozycje powstały podczas pokazu. – Z wielką radością pokazałem genialne moim zdaniem połączenie buraków i melona oraz łososia i selera naciowego – zdradził Jan Kuroń. – Półfinał tegorocznego BlogerChefa był niewątpliwie bardzo ciekawym przeżyciem. Po pierwsze z powodu uczestników – uśmiechniętych ludzi którzy radzili sobie znakomicie pod presją czasu oraz jurorów którzy bezustannie poddawali ich ocenie. Dania były niepospolite, a kilka pomysłów naprawdę nas zachwyciło. Mimo sporego zmęczenia, do domu wróciłem w znakomitym humorze, napędzany chyba tylko entuzjazmem i kawą. Warto wspomnieć o przepięknym zamku w Lubińcu oraz jego przesympatycznej ekipie. Właściwie, to czułem się tam jak u dawno nie widzianych przyjaciół – dodaje ekspert kulinarny.
Finał już za miesiąc
Kolejne niespodzianki czekają na blogerów za miesiąc, podczas Wielkiego Finału konkursu. Kto zostanie drugim w Polsce BlogerChefem dowiemy się 5 lipca br. Pięciu finalistów zmierzy się o tytuł najlepszego w niezwykle eleganckim Hotelu Windsor**** w Jachrance pod Warszawą (www.windsor.hotelekorona.pl). Wydarzenie połączone będzie z Wielkim Piknikiem BlogerChefa, otwartym dla wszystkich blogerów oraz gości z zewnątrz. W agendzie przewidziano warsztaty, pokazy, konkursy i liczne degustacje.
Wypowiedzi uczestników na temat V półfinału konkursu BlogerChef w Hotelu Zamku Lubliniec****
Kinga Kręciwilk, autorka bloga prosteprzepisykulinarne.com: Udział w V półfinale Blogerchef 2 był magicznym wydarzeniem za sprawą m.in. Hotelu Zamku Lubliniec****, który jest prawdziwie malowniczym miejscem z duszą. Warsztaty poprzedzające konkursowe zmagania o tematyce wegetariańskiej prowadzone przez Michała Jarzombka były niezwykle interesujące. Pokazano nam jak wykorzystać kuchnię molekularną w lekkim wydaniu oraz technikę wędzenia warzyw. Cudowną niespodzianką po zmaganiach konkursowych był pokaz gotowania prowadzony przez charyzmatycznego Jana Kuronia.
Angelika Knop, autorka bloga w-zielonej-kuchni.blogspot.com: W przepięknych wnętrzach Hotelu Zamek Lubliniec**** przeżyliśmy niezapomnianą przygodę. V Półfinał BlogerChefa przebiegał pod hasłem: ,,Lekko, zdrowo i kolorowo”. Kuchnia wegetariańska przewijała się nie tylko w daniach konkursowych. Była również motywem przewodnim warsztatów, na których przekonaliśmy się, że bez mięsa wcale nie oznacza nudno i niesmacznie :) Na brak emocji nie można było także narzekać podczas zmagań konkursowych. Kulinarne rozgrywki przebiegały w miłej i przyjaznej atmosferze. Współpraca ewidentnie wygrała z rywalizacją. Wszyscy starali się z całych sił, aby wszystko wyszło jak najlepiej. I tak właśnie było. Ciężko było odczuć jakąkolwiek rywalizację, choć to przecież był konkurs! W tym tkwi właśnie fenomen BlogerChefa. Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w tym wspaniałym wydarzeniu :)
Paweł Łukasik, współautor bloga gotowaniezpasja.pl: Ze swojego zawodowego doświadczenia jako organizator szkoleń w banku jestem pod wrażeniem profesjonalizmu całego przebiegu V półfinału konkursu BlogerChef. Nie było chwili spokoju i cały czas jedna atrakcja goniła drugą. Z atrakcji poza samym konkursem można wspomnieć pokaz zastosowania azotu w kuchni (jak na filmie o Harrym Porterze) czy też warsztaty kulinarne z Janem Kuroniem, podczas których mogłem się wykazać jako kuchcik i kroić składniki, które sam Janek Kuroń zamieniał na ciekawe sałatki. Również bardzo pomocna była obecność przedstawicieli sponsorów przez cały czas, gdyż wspierali nas w obsłudze profesjonalnego sprzętu, na którym wcześniej nie gotowałem czy też uzupełniali widelczyki, ręczniki i tacki, które ja zawsze zużywam w zastraszającym tempie.
Elwira Konicka, autorka blogapocalunkimalinowe.blogspot.com: Sam udział w V półfinale dla mnie jako raczkującego blogera był niezwykłym doświadczeniem. Pobyt w tak czarującym i klimatycznym miejscu jakim był Hotel Zamek Lubliniec**** był już swoistego rodzaju nagrodą. Ogromne brawa dla organizatorów za dopięcie wszystkiego na ostatni guzik. A fakt, że zajęłam drugie miejsce był dla mnie bardzo pozytywnym zaskoczeniem. Czymś co pokazało mi samej, że stać mnie na jeszcze więcej niż sobie wyobrażałam, że to co robię naprawdę ma sens.
—
Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.
Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary
Sponsor: Appetita, system jakości QAFP
Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY
Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania**** Thermal & Skiż, Hotel Zamek Lubliniec****
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.