warzywa z boczkiem na patelni

19 marca 2010,
dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg małych ziemniaków

300 g boczku

1 papryka zielona

1/2 kopru włoskiego

2 marchewki

1 cebula

1 garść oliwek

1 garść kaparów

1 łyżka śmietany

1/2 szklanki wody

sól, pieprz,tymianek papryka słodka i ostra, rozmaryn, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy w plasterki przyprawiamy, wysmażamy na patelni na chrupko,
  2. zdejmujemy z patelni,
  3. ziemniaki obieramy, kroimy na pół, smażymy na tłuszczu z boczku,
  4. marchew i cebulę obieramy kroimy w grubą kostkę dodajemy do ziemniaków,
  5. co jakiś czas dodajemy po łyżce wody na patelnie,
  6. paprykę i koper kroimy jak poprzednie warzywa i dodajemy na patelnie,
  7. dodajemy boczek i smażymy, aż warzywa będą miękkie, przyprawiamy,
  8. dodajemy oliwki, kapary i  śmietanę

file1268987970



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...