warzywa z boczkiem na patelni
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1/2 kg małych ziemniaków
300 g boczku
1 papryka zielona
1/2 kopru włoskiego
2 marchewki
1 cebula
1 garść oliwek
1 garść kaparów
1 łyżka śmietany
1/2 szklanki wody
sól, pieprz,tymianek papryka słodka i ostra, rozmaryn, majeranek
Sposób przygotowania:
- Boczek kroimy w plasterki przyprawiamy, wysmażamy na patelni na chrupko,
- zdejmujemy z patelni,
- ziemniaki obieramy, kroimy na pół, smażymy na tłuszczu z boczku,
- marchew i cebulę obieramy kroimy w grubą kostkę dodajemy do ziemniaków,
- co jakiś czas dodajemy po łyżce wody na patelnie,
- paprykę i koper kroimy jak poprzednie warzywa i dodajemy na patelnie,
- dodajemy boczek i smażymy, aż warzywa będą miękkie, przyprawiamy,
- dodajemy oliwki, kapary i śmietanę