wariacje na temat ryżu z pieczarkami II
Artykuł zewnętrzny
200 g ryżu długo ziarnistego
200 g pieczarek
100 g surimi
1 pęczek natki pietruszki
1 łodyga selera naciowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiego sosu chili
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka słodka w płatkach
- ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy,
- surimi obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni, pokroić,
- czosnek pokroić w kostkę zrumienić na pozostałym ze smażenia tłuszczu,
- pieczarki pokroić w plastry, dodać do czosnku, obsmażyć,
- czosnek, pieczarki, surimi dodać do ryżu, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojony seler
- wymieszać, dodać sok z limonki, przyprawy i sos chili i jeszcze raz wymieszać