wariacje na temat ryżu z pieczarkami II

5 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

200 g ryżu długo ziarnistego

200 g pieczarek

100 g surimi

1 pęczek natki pietruszki

1 łodyga selera naciowego

1 ząbek czosnku

1 łyżka słodkiego sosu chili

sok z 1/2 limonki

sól, pieprz, kurkuma,  curry, papryka słodka w płatkach

  • ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy,
  • surimi obsmażyć na patelni, zdjąć z patelni, pokroić,
  • czosnek pokroić w kostkę zrumienić na pozostałym ze smażenia tłuszczu,
  • pieczarki pokroić w plastry, dodać do czosnku, obsmażyć,
  • czosnek, pieczarki, surimi dodać do ryżu, wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki i  pokrojony seler
  • wymieszać, dodać sok z limonki, przyprawy i sos chili  i jeszcze raz wymieszać

file1267775290