Wafle z kremem pomarańczowym i bitą śmietaną
Wafle przekładane kremem śmietankowym lub kakaowym to ulubiony smak dzieciństwa, do którego wiele osób lubi wracać. To także pomysł na szybki i smaczny deser, odpowiedni na popołudniową przekąskę do kawy albo na domową imprezę. Warto urozmaicić ten klasyczny przepis, aby zyskać oryginalny smak. Dziś proponujemy bardziej egzotyczną wersję tego przysmaku:
Składniki:
5 kwadratowych wafli tortowych
150 g cukru
200 g masła
80 ml mleka 3%
3 łyżki budyniu o smaku waniliowym
1 łyżeczka cukru waniliowego
30 ml soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy
bita śmietana w sprayu
starta gorzka czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Zagotować mleko i dodać do niego budyń. Pokroić i podgrzać masło na małym ogniu. Gdy będzie lekko rozpuszczone, ale jeszcze niezbyt gorące, zdjąć naczynie z kuchni, dodać gotowy już budyń oraz cukier i cukier wanilinowy. Całość dobrze wymieszać i dopiero pod koniec dodać sok z pomarańczy.
Na papierze do pieczenia ułożyć pierwszy wafel tortowy. Nałożyć na niego warstwę kremu, przykryć kolejnym waflem i powtarzać czynność aż do ułożenia 4 warstw pokrytych kremem. Całość przykryć piątym waflem.
Włożyć całość do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroić ją ostrym nożem na mniejsze porcje. Przed podaniem udekorować wierzch bitą śmietaną i posypać wiórkami czekolady.
Smacznego!