Wafle Knoppers po domowemu
Artykuł zewnętrzny
Składniki na masę mleczną:
*1/4 szklanki mleka
* 2 łyżki cukru
* 150 g masła
* 1 szklanka mleka w proszku
Składniki na masę orzechową:
* 100 g masła
* 150 g nutelli
* 1 łyżka kakao
* 100 g orzechów laskowych
* 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych
Składniki dodatkowe:
* wafle
* 50 g gorzkiej czekolady
Masa mleczna:
Mleko zagotować razem z cukrem i ostudzić. Masło utrzeć mikserem na biały puch, dodać mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksować, do uzyskania jednolitej masy.
Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać, podprażyć na suchej patelni. Masło zmiksować razem z nutellą i kakao, dodać posiekane orzechy laskowe, a także te zmielone.
Wafle w moim wypadku przekroiłam na pół i w ten sposób przekładałam: na jedną połówkę wyłożyć masę orzechową i przykryć drugą połową. Wyłożyć masę mleczną, przykryć jeszcze jedną połówką wafla. Wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.