W sprzedaży pojawiają się coraz to nowe typy naczyń przeznaczonych do przygotowywania i podawania różnego rodzaju potraw. W ostatnich latach na popularności zyskały m.in. naczynia ceramiczne, które w minimalnym stopniu mają wpływać na smak i jakość gotowanego, pieczonego lub smażonego mięsa czy innych produktów spożywczych poddanych obróbce termicznej. Tymczasem wiele osób pozostaje wiernych tradycji i zamiast nowoczesnych naczyń żaroodpornych lub ceramicznych, nadal używa w kuchni, wydawać by się mogło, dziś już nieco przestarzałych naczyń żeliwnych. Czy jednak na pewno używanie tego typu naczyń jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Może w końcu warto wymienić starą żeliwną brytfankę na coś nowszego?
Poniżej znajdziesz kilka argumentów za i przeciw stosowaniu naczyń żeliwnych we współczesnej kuchni. Warto przy tym pamiętać, że wielu znanych producentów naczyń wciąż produkuje naczynia żeliwne. Przykładem może być brytfanna żeliwna Staub. Jeśli zatem tego typu naczynia wciąż znajdują się w sprzedaży, nie powinniśmy mieć najmniejszych oporów przed ich stosowaniem w naszych kuchniach.
Zalety naczyń żeliwnych
Podstawowa zaleta wszystkich naczyń wykonanych z dobrej jakości żeliwa to znakomite przewodzenie ciepła. Takie naczynia, jak wspomniana już wcześniej brytfanna żeliwna Staub, rozgrzewają się równomiernie i mogą osiągać bardzo wysokie temperatury, co wpływa na przyspieszenie procesu przygotowania różnego rodzaju potraw, a także na ich jakość. Mięsa pieczone w żeliwnych brytfannach w mniejszym stopniu narażone są na przypalenie czy niedopieczenie tych ich części, które w bezpośredni sposób nie stykają się z powierzchnią naczynia. Przez zastosowanie specjalnych wypustek na wewnętrznej części żeliwnych pokrywek, poprawia się cyrkulacja pary wodnej wewnątrz naczynia. Dzięki temu mięsa pieczone w żeliwnych brytfannach są bardziej soczyste, a przez to smaczniejsze niż podczas ich pieczenia w naczyniach innego typu.
Dużą zaletą żeliwa jest jego neutralność. Naczynia żeliwne postawione na ogniu nie wydzielają żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji chemicznych, przez co jedzenie przygotowywanych w nich potraw jest dla nas w pełni bezpieczne. Poza tym naczynia tego typu mogą być ustawiane na otwartym ogniu, wkładane do piekarników gazowych czy elektrycznych, ustawiane na płytach grzewczych ceramicznych i indukcyjnych. Wszechstronność zastosowań tego typu naczyń jest zatem naprawdę imponująca i jest ich dużym atutem.
Wady naczyń żeliwnych
Naczynia i inne akcesoria kuchenne wykonane z żeliwa zwykle dużo ważą, co dla wielu osób może stanowić pewien problem w ich codziennym użytkowaniu. Niewielka brytfanna lub żeliwna patelnia może ważyć kilka razy więcej niż takiej samej wielkości patelnia teflonowa lub ceramiczna. W naczyniach żeliwnych nie możemy przechowywać kwaśnych potraw, ponieważ wchodzą one w reakcję z żeliwem. Takie potrawy bardzo szybko łapią wyjątkowo nieprzyjemny, metaliczny posmak. Naczynia żeliwne muszą być również odpowiednio konserwowane, tak by nie zaszły rdzą. Zanim odstawimy je na półkę, pamiętaj o ich dokładnym wysuszeniu.