Rózne przepisy na włoskie spaghetti

25 lipca 2014, dodał: Damian Dragański
Artykuł zewnętrzny

file1406297152

Włoska Carbonara – Neapol:

Składniki na 2 porcje:

•             200 g makaronu Malma Spaghetti

•             100 g pancetty

•             2 żółtka

•             100 ml śmietanki 36%

•             50 g parmezanu

•             Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Pancette kroimy w paseczki i smażymy, aż się zarumieni.

W misce mieszamy żółtka z parmezanem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładamy usmażoną pancette.

Gdy makaron się ugotuje szybko go odcedzamy i dokładamy gorący do sosu. Energicznie mieszamy. Podajemy posypany parmezanem i grubo mielonym pieprzem.

 Spaghetti alla Puttanesca Florencja:

 

Składniki na 2 porcje:

 

•             250 g makaronu Malma Spaghetti

•             8 filecików anchois

•             1/2 szklanki oliwy z oliwek

•             1 duża drobno posiekana cebula

•             6 ząbków czosnku

•             2 puszki pomidorów pokrojonych w  kawałki

•             1 szklanka zielonych oliwek

•             2 łyżki koncentratu pomidorowego

•             2 łyżki odsączonych kaparów

•             0,5 łyżeczki bazylii

•             0,5 łyżeczki czerwonej papryki

•             Sól

 

Przygotowanie:

 

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy fileciki anchois i chwilę smażymy. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy około 6 minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Dokładamy czosnek i smażymy przez 2 minuty.

Następnie dodajemy pomidory i pokrojone na pół oliwki oraz pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy do smaku, mieszamy z makaronem i podajemy w głębokich talerzach.

 

Makaron Fusilli Con Verdue

 

Składniki na 2 porcje:

•             200 g makaronu Malma Fusilli

•             0,5 słoika suszonych pomidorów

•             1 łyżka masła

•             1 łyżka oliwy z oliwek

•             100 g świeżych szparagów

•             100 g świeżej brukselki

•             1 świeży brokuł

•             8 pieczarek (pokrojonych w plasterki)

•             0,5 szklanki drobno startego parmezanu

•             2 łyżeczki rozdrobnionej skórki od cytryny

•             Dodatkowy Parmezan

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania dodajemy suszone pomidory. Po ugotowaniu całość odcedzamy i zostawiamy w rondlu utrzymując ciepło.

Na dużej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i oliwę z oliwek. Dodajemy szparagi, pokrojoną na ćwiartki brukselkę, brokuły oraz pieczarki. Całość smażymy przez około 8 minut, aż warzywa będą miękkie.

Następnie do ugotowanego makaronu dodajemy usmażone warzywa oraz parmezan. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy skórką z cytryny i dodatkowo startym parmezanem.