Uszaki bzowe z warzywami

17 stycznia 2010,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Uszaki to bardzo często występujące, ale mało znane u nas grzyby. Późną jesienią i zimą możemy sami ich sobie nazbierać.

Składniki:

  • ok.0,5 kg świeżych uszaków bzowych
  • 1 marchewka
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • ZALEWA:
  • 0,5 szkl. octu 10%
  • 1,5-2 szkl. wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 goździki
  • kawałek (2 cm) kory cynamonu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • pół strączka świeżego chili [albo szczypta płatków suszonego]
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki ziarenek gorczycy

Sposób przygotowania:
Uszaki oczyścić z resztek kory, opłukać. Warzywa obrać, marchew pokroić w cienkie słupki, selera w 0,5cm plasterki, cebulę w piórka. Wodę wymieszać z octem i wszystkimi dodatkami, pogotować kilka minut. Uszaki obgotować ok.10 min., osączyć, większe pokroić w paski, małe można zostawić w całości. Warzywa zblanszować, osączyć. Zalewę przecedzić i wrzucić do niej grzyby i warzywa, zagotować. Napełnić słoik ciasno gorącą mieszanką, uzupełnić wrzącą zalewą tak aby grzyby i warzywa były przykryty, od razu zakręcać i odstawić do ostygnięcia stawiając słoik do góry dnem. Można pasteryzować 20 min. jeśli sałatkę mamy długo przechowywać. Ja podaję tę sałatkę po odcedzeniu zalewy z dodatkiem świeżej papryki, zieleniny i majonezu.

file1263725060



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.