Kołpaki po cygańsku

17 stycznia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

pyszna sałatka, można ją jeść zarówno na zimno jak i po podgrzaniu

Składniki:

  • 1-1,5 kg płachetki kołpakowatej ( grzyb znany pod regionalnymi nazwami: kołpak, turek, niemka)
  • ok.1 kg cebuli
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • ZALEWA
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. wody
  • 3-4 łyżki soli
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego 30%
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić, opłukać. Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka. Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet, gotować 15 min., przecedzić. Cebulę zeszklić na 3-4 łyżkach oleju, dodać pokrojone w paski grzyby i dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec oprószyć papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, zalać zalewą i chwilkę pogotować. Nakładać do wyparzonych słoików uważając żeby nie zostały pęcherzyki powietrza i natychmiast zakręcać. Odstawić do wystygnięcia odwracając do góry dnem. Podawać na ciepło z bułeczką jako samodzielne danie albo na zimno jako sałatkę. Jeśli chcemy przechowywać sałatkę kilka miesięcy to można słoiki pasteryzować, najlepiej trzykrotnie po 30 min. z 24-godzinnymi przerwami. Zalewę można zrobić dzień wcześniej aby zioła oddały jej cały swój aromat. Myślę, że do takiej sałatki nadają się też inne grzyby, np. rydze, opieńki albo borowiki.

file1263724418



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz