Kurczak po drezdeńsku

25 lutego 2013, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 piersi z kurczaka,

100 g szynki,

200 g mrożonych truskawek,

łyżka masła,

8 połówek gruszek z kompotu,

sól,

sól czosnkowa,

biały pieprz,

olej do smażenia,

ewentualnie  2 kieliszki winiaku.

Przygotowanie:

Połówki lub ćwiartki kurczaka płuczemy, następnie oddzielamy  mięso od kości( szyjki kości lub skrzydełka przydadzą się na zupę). Mając 4 ćwiartki solimy je oraz pieprzymy, lekko prószymy solą czosnkową żeby był cień zapachu. Z każdej ćwiartki robimy rodzaj kieszonki i wkładamy do niej plasterek szynki i orzeszek masła i spinamy szpilką,lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje ok.3 minuty. Następnie przekładamy na ogniotrwały półmisek, dodajemy resztę masła i obkładamy gruszkami pokrojonymi na ósemki oraz nie rozmrożonymi truskawkami. Całość wstawiamy na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Przed samym podaniem podlewamy winiakiem i zapalamy.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...