Ugotowałam fasolkę szparagową. Ten dodatek sprawił, że rozpływa się w ustach
Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu w okresie letnim. Może być elementem rodzinnych obiadów i wieczornych kolacji. Niezależnie od tego, czy ją blanszujemy, gotujemy w wodzie czy smażymy fasolka szparagowa jest pożywnym elementem diety. Klasyczne przepisy na fasolkę z wykorzystaniem masła lub bułki tartej są znane wszystkim ale niekoniecznie najsmaczniejsze. Osobiście najbardziej lubiłam fasolkę szparagową bez dodatków, prosto z wody, do czasu aż wypróbowałam przepis na fasolkę podawaną z cebulką i przyprawami.
Fasolka szparagowa jest cennym elementem diety z uwagi na liczne korzyści dla naszego zdrowia. Fasolka szparagowa pomaga utrzymać prawidłową wagę jest bowiem warzywem niskokalorycznym, 100 g fasolki to jedynie 31 kcal. Dodatkowo warzywo to ma niski indeks glikemiczny. Dlatego może być spożywana, a nawet jest zalecana osobom odchudzającym się i wszystkim dbającym o linię. Jest dobrym źródłem błonnika, gotowana fasolka szparagowa zawiera ok. 4,0 g błonnika, w tym błonnika rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu i cholesterolu całkowitego, a także wspiera zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając stany zapalne.
Fasola szparagowa ma naturalnie niską zawartość sodu, jedna filiżanka zawiera tylko 6,6 mg. Zbyt dużo sodu w diecie wpływa na podniesienie ciśnienia krwi, które wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 1500 miligramów (mg) sodu dziennie. Fasolka szparagowa to także warzywo o niskiej zawartości FODMAP dlatego może być spożywana przez wiele osób cierpiących na przewlekłe problemy trawienne. FODMAP to nietrawione węglowodany, które są metabolizowane przez bakterie w jelitach, co prowadzi do powstawania gazów, bólu brzucha, biegunki i zaparć. Spożywanie pokarmów bogatych w FODMAP może pogorszyć problemy trawienne, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS) i refluks żołądkowy. Natomiast spożywanie pokarmów o niskiej zawartości FODMAP przynosi znaczną ulgę w problemach żołądkowych.
Co zawiera fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zawiera wiele niezbędnych witamin, w tym kwas foliowy, zalecany zwłaszcza kobietom w ciąży, osobom starającym się o dziecko, w tym także mężczyznom oraz osobom z problemami ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Fasolka szparagowa jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, jest także integralną częścią produkcji kolagenu i pomaga chronić skórę przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo fasolka szparagowa dostarcza witamin z grupy A zwanych retinoidami. Witamina A jest ważna dla zdrowia układu odpornościowego, reprodukcji i zdrowego wzroku. W strączkach fasolki znajdziemy także witaminę K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz witaminę E.
Fasolka szparagowa jest także dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza manganu, który wspomaga metabolizm i ma właściwości przeciwutleniające oraz wspiera zdrowie kości i wspomaga gojenie się ran. Inne minerały dostarczane wraz ze spożywaniem fasolki to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Fasolka zawiera także przeciwutleniacze, w tym oprócz witaminy C także flawonole, kwercetynę i kaemferol, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, co pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek i może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.
Fasolkę szparagową można kupić w sklepach spożywczych niezależnie od pory roku. Jednak szczyt sezonu przypada na okres od czerwca do października i wtedy często można je spotkać na lokalnych targowiskach. I właśnie w tym okresie jest najsmaczniejsza. Osobiście kupuję fasolkę od sąsiada, który zbiera ją z własnego zasiewu każdego roku w ilościach hurtowych. Ale na pierwsze zbiory muszę czekać do lipca. Do tego czasu odwiedzam lokalne warzywniaki.
Fasola szparagowa to bardzo wszechstronna roślina strączkowa. Przepisy na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą są klasyczne, jednak znacznie podnoszą kaloryczność fasolki, co niekoniecznie jest dobre i wskazane. Osobiście wypróbowałam wiele innych pomysłów na przygotowanie fasolki, w tym fasolkę podsmażaną z czosnkiem i oliwą czy pieczoną w piekarniku. Jednak dopiero przepis na fasolkę szparagową po francusku czyli podawaną z cebulką i obsypaną przyprawami naprawdę przypadł mi do gustu i odmienił sposób serwowania fasolki w moim domu. Przygotowana według podanego przepisu stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu, może być też daniem serwowanym samodzielnie, np. z kromką chleba, ewentualnie ryżem. Idealnie nadaje się także na pyszną kolację.
Fasolka szparagowa po francusku
Składniki:
– 1/2 kg świeżej fasolki szparagowej
– 1 cebula (proponuję czerwoną)
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– garść zielonej świeżej natki pietruszki
– szczypta gałki muszkatołowej
– sok z 1/2 cytryny
– sól lub sos sojowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową przyciąć, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolka ma być jędrna, nie rozgotowana, gdyż traci cały swój smak. Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć lekko cebulkę i dorzucić do niej ugotowaną fasolkę. Wymieszać, posypać gałką muszkatołową, dodać sok z cytryny oaz sól. Osobiście polecam zamianę soli na sos sojowy. Podsmażamy na patelni ok. 3-4 min., aby składniki się połączyły, a fasolka lekko zarumieniła. Podawać na ciepło. Moim zdaniem nie nadaje się do ponownego odsmażania, dlatego przy większej ilości należy przygotowywać porcjami.