Ugotowałam fasolkę szparagową. Ten dodatek sprawił, że rozpływa się w ustach

28 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu w okresie letnim. Może być elementem rodzinnych obiadów i wieczornych kolacji. Niezależnie od tego, czy ją blanszujemy, gotujemy w wodzie czy smażymy fasolka szparagowa jest pożywnym elementem diety. Klasyczne przepisy na fasolkę z wykorzystaniem masła lub bułki tartej są znane wszystkim ale niekoniecznie najsmaczniejsze. Osobiście najbardziej lubiłam fasolkę szparagową bez dodatków, prosto z wody, do czasu aż wypróbowałam przepis na fasolkę podawaną z cebulką i przyprawami.

Fasolka szparagowa jest cennym elementem diety z uwagi na liczne korzyści dla naszego zdrowia. Fasolka szparagowa pomaga utrzymać prawidłową wagę jest bowiem warzywem niskokalorycznym, 100 g fasolki to jedynie 31 kcal. Dodatkowo warzywo to ma niski indeks glikemiczny. Dlatego może być spożywana, a nawet jest zalecana osobom odchudzającym się i wszystkim dbającym o linię. Jest dobrym źródłem błonnika, gotowana fasolka szparagowa zawiera ok. 4,0 g błonnika, w tym błonnika rozpuszczalnego, który pomaga obniżyć poziom LDL, czyli tzw. złego cholesterolu i cholesterolu całkowitego, a także wspiera zdrowie serca, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając stany zapalne.

fasolka po francusku

Fasola szparagowa ma naturalnie niską zawartość sodu, jedna filiżanka zawiera tylko 6,6 mg. Zbyt dużo sodu w diecie wpływa na podniesienie ciśnienia krwi, które wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu. Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 1500 miligramów (mg) sodu dziennie. Fasolka szparagowa to także warzywo o niskiej zawartości FODMAP dlatego może być spożywana przez wiele osób cierpiących na przewlekłe problemy trawienne. FODMAP to nietrawione węglowodany, które są metabolizowane przez bakterie w jelitach, co prowadzi do powstawania gazów, bólu brzucha, biegunki i zaparć. Spożywanie pokarmów bogatych w FODMAP może pogorszyć problemy trawienne, takie jak zespół jelita drażliwego (IBS) i refluks żołądkowy. Natomiast spożywanie pokarmów o niskiej zawartości FODMAP przynosi znaczną ulgę w problemach żołądkowych.

Co zawiera fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa zawiera wiele niezbędnych witamin, w tym kwas foliowy, zalecany zwłaszcza kobietom w ciąży, osobom starającym się o dziecko, w tym także mężczyznom oraz osobom z problemami ze strony układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Fasolka szparagowa jest również bardzo dobrym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy, jest także integralną częścią produkcji kolagenu i pomaga chronić skórę przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo fasolka szparagowa dostarcza witamin z grupy A zwanych retinoidami. Witamina A jest ważna dla zdrowia układu odpornościowego, reprodukcji i zdrowego wzroku. W strączkach fasolki znajdziemy także witaminę K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz witaminę E.

Fasolka szparagowa jest także dobrym źródłem minerałów, zwłaszcza manganu, który wspomaga metabolizm i ma właściwości przeciwutleniające oraz wspiera zdrowie kości i wspomaga gojenie się ran. Inne minerały dostarczane wraz ze spożywaniem fasolki to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i cynk. Fasolka zawiera także przeciwutleniacze, w tym oprócz witaminy C także flawonole, kwercetynę i kaemferol, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, co pomaga zmniejszyć uszkodzenia komórek i może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych chorób.

Fasolkę szparagową można kupić w sklepach spożywczych niezależnie od pory roku. Jednak szczyt sezonu przypada na okres od czerwca do października i wtedy często można je spotkać na lokalnych targowiskach. I właśnie w tym okresie jest najsmaczniejsza. Osobiście kupuję fasolkę od sąsiada, który zbiera ją z własnego zasiewu każdego roku w ilościach hurtowych. Ale na pierwsze zbiory muszę czekać do lipca. Do tego czasu odwiedzam lokalne warzywniaki.

Fasola szparagowa to bardzo wszechstronna roślina strączkowa. Przepisy na fasolkę szparagową z masłem i bułką tartą są klasyczne, jednak znacznie podnoszą kaloryczność fasolki, co niekoniecznie jest dobre i wskazane. Osobiście wypróbowałam wiele innych pomysłów na przygotowanie fasolki, w tym fasolkę podsmażaną z czosnkiem i oliwą czy pieczoną w piekarniku. Jednak dopiero przepis na fasolkę szparagową po francusku czyli podawaną z cebulką i obsypaną przyprawami naprawdę przypadł mi do gustu i odmienił sposób serwowania fasolki w moim domu. Przygotowana według podanego przepisu stanowi bardzo smaczny dodatek do obiadu, może być też daniem serwowanym samodzielnie, np. z kromką chleba, ewentualnie ryżem. Idealnie nadaje się także na pyszną kolację.

Fasolka szparagowa po francusku

Składniki:

– 1/2 kg świeżej fasolki szparagowej
– 1 cebula (proponuję czerwoną)
– 2-3 łyżki oliwy z oliwek
– garść zielonej świeżej natki pietruszki
– szczypta gałki muszkatołowej
– sok z 1/2 cytryny
– sól lub sos sojowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową przyciąć, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolka ma być jędrna, nie rozgotowana, gdyż traci cały swój smak. Cebulę obrać i drobno posiekać w kosteczkę. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażyć lekko cebulkę i dorzucić do niej ugotowaną fasolkę. Wymieszać, posypać gałką muszkatołową, dodać sok z cytryny oaz sól. Osobiście polecam zamianę soli na sos sojowy. Podsmażamy na patelni ok. 3-4 min., aby składniki się połączyły, a fasolka lekko zarumieniła. Podawać na ciepło. Moim zdaniem nie nadaje się do ponownego odsmażania, dlatego przy większej ilości należy przygotowywać porcjami.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wakacyjne kolory paznokci
Neonowe kolory – odważne i energetyzujące. Neonowe kolory to prawdziwy hit lata 2024. Żywe...
Koncerty
Ja byłam ostatnio na dni Tyczyna gdzie był koncert zespołu IRA. Wspaniały, niezapomniany koncert!!!
pokój dziecięcy
Ozdoby na ścianę do pokoju dziecka to doskonały sposób na nadanie pomieszczeniu charakteru...
Jaka fryzura do okrągłej twarzy?
Dla twarzy okrągłej idealnym rozwiązaniem jest long bob, zwany również lobem. To dłuższa wersja...