Kurczak słodko-kwasny na szybko w/g Buni
Z oryginałem pewnie za wiele to nie ma – taki kurczak słodko-kwaśny wg Buni
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1/2 ogórka
- 1 marchewka
- 1 szklanka pokrojonej w paseczki sałaty lodowej ( kapusty pekińskiej)
- 4 pokrojone w plasterki pieczarki
- 1 szklanka pokrojonego w cienkie słupki bambusa z puszki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 białej części pora
- olej
- sos sojowy jasny do smaku
- miód
- Sos Chili czosnkowy do smaku
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- curry do smaku
- pieprz mielony do smaku
- pieprz cytrynowy
- szczypta otartej skórki mandarynkowej
- imbir świeży ( 1/2 łyżeczki utartego ) lub mielony do smaku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- szczypta cynamonu
- 1 goździk
- kawałek ( 1/4 ) anyżu gwiaździstego – badianu
- 2 jajka
Piersi pokroić w grubą kostkę i zamarynować ( 3 łyżki oleju , 1 łyżka sosu sojowego, miód ( 1 łyżeczka ), ketchup, 1 łyżeczki sosu chili czosnkowego , szczypty pieprzu, szczypty pieprzu cytrynowego, cynamonu , skórki mandarynkowej ). Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na 15 minut.
Ogórka przekroić na 4 i pozbawić pestek . Pokroić na słupki. Obraną marchew pokroić w cienkie paseczki a potem w tzw. ,,julienkę ” .
Rozgrzać w woku 3 łyżki oleju. Wrzucić goździk i badian i przez minutę aromatyzować olej. Wyjąć – dodać mięso ( otarte z marynaty- marynatę zostawić ) i smażyć przez kilka minut na dużym gazie. Odsunąć na bok- wrzucić marchew i znów smażyć przez chwilę mieszając . Podobnie pieczarki, cebulę, por , ogórki , sałatę . Na końcu wrzucić bambus .Wlać bulion , dodać pozostałą marynatę – dusić aż się zredukuję . Doprawić do smaku sosem sojowym , sosem chili czosnkowym , pieprzem , miodem .Jajka wbić do miseczki- dodać łyżkę sosu sojowego i wymieszać . Wlać masę jajeczną do woka i mieszając doprowadzić do ścięcia ich tak by oblepiły wszystkie składniki potrawy .
Podawać z ryżem na sypko lub makaronem ( ryżowym lub chińskim ).Zrobiłam ryż długo ziarnisty gotowany na bulionie drobiowym ( z kostki )
Z tego wychodzi 3-4 średnie porcje .