Udka, których nie było

28 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Czyli jak z 2 kurzych udek zrobić 4 i to w dodatku dwukolorowe

Skóra zdjęta z 2 udek z kurczaka (wraz z odciętymi końcówkami)

½ szklanki oleju do smażenia

Farsz żółty:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

3 dkg cebuli

½ łyżeczki żółtego curry

¼ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu

½ łyżeczki soli morskiej

Farsz czerwony:

10 dkg piersi z kurczaka

1 jajko

1 średnia pieczarka

½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku

¼ łyżeczki mielonego chilli

½ łyżeczki soli morskiej

Piersi z kurczaka, cebulę i pieczarkę bardzo drobno posiekać (ja użyłam blendera). Składniki każdego farszu połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić. Skórę rozłożyć na desce. Połowę objętości wypełnić (luźno) farszem czerwonym, drugą połowę żółtym. Uformować kształt udek. Końcówki skóry zawinąć tak, aby farsz nie wypłynął. Można spiąć wykałaczką lub obwiązać bawełnianą białą nicią. Smażyć na oleju po 10 minut z każdej strony. Przed podaniem usunąć nić lub wykałaczki.

Smacznego!

file1264687958



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Udka, których nie było

  1. avatar Kizia Mizia pisze:

    super pomysł, tylko chyba troszkę roboty przy tym jest, ja czasem robię nadziewane udka

Dodaj komentarz