Typy mąki i zastosowanie – która najzdrowsza?
Na półkach sklepowych aż roi się od przeróżnych rodzajów mąki. Czasem ciężko wybrać odpowiednią do danego wypieku. Jak wiadomo nie każdy posiada taką samą wiedzę jak kucharze, cukiernicy, czy dietetycy. Mimo wszystko taka wiedza przyda się każdemu.
Kategorie
Mąki można podzielić na trzy kategorie:
- Dotyczące składnika, z którego mąka jest wykonana (np. orkisz, pełne ziarno, pszenica).
- Dotyczące typu mąki, określające zawartość substancji mineralnych w mące.
- Określające czy mąka stosowana jest do wyrobu chleba.
Typ mąki określa się za pomocą zawartości substancji mineralnych w mące. Im więcej znajduje się w mące minerałów tym zmienia się jej typ.
Przykładowo:
Mąka typu 450 zawiera 0,45% minerałów.
Mąka typu 750 zawiera 0,75% minerałów.
Składnik
Najpopularniejsza mąka to pszenna i można ją kupić w wielu odmianach:
• Mąki pszenne typu 400 i 450 – idealne do wypieku ciast biszkoptowych i tortów.
• Mąka wrocławska typu 500 – najlepiej stosować ją do wypieku kruchych ciasteczek, pierników, naleśników i omletów.
• Mąka poznańska typu 500 – stosuj do ciasta na kluski.
• Mąka krupczatka typu 500 – stosuj do wypieku świątecznych babek i lekkich ciast.
• Mąki typu 550 (luksusowa) i 650 – obydwa typy najlepiej sprawdzają si wo wypiekach drożdżowych.
• Mąki typu: 750, 1400, 1850 i 2000 – używaj głównie do wypieku pieczywa.
• Mąka typu 3000 – ta mąka pochodzi z pełnego przemiału, na bazie której piecze się zazwyczaj chleby na zakwasie lub pizzę.
Z kolei mąka żytnia dzieli się na typy:
• Typ 580 – jasna mąka żytnia, najlepsza jako baza do wyrobu makaronu.
• Typy: 650 i 720 – często używa się ich do wyrobu bułek.
• Typy: 800, 950, 1400, 1850 i 2000 – te typy wykorzystuje się głównie do wyrobu pieczywa.
Rodzaje
Mąka kukurydziana
Wytwarza się ją z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, natomiast jest bogata w błonnik, witaminy: A, B i E oraz cenne minerały: magnez, selen i potas.
Mąka ziemniaczana
Powstaje z ziemniaczanej skrobi, nie zawiera glutenu. Idealnie nadaje się do robienia klusek.
Mąkę gryczana
Produkuje się ją z gryki, jest bezglutenowa i zawiera witaminę B. Dzięki niej wyroby mają charakterystyczny brązowy kolor.
Mąka jęczmienna
Zawiera dużo błonnika i witaminy PP. Zazwyczaj miesza się ją z innymi mąkami.
Mąka z orkiszu
Jest uznawana za jedną z najzdrowszych mąk, idealnie nadaje się do wyrobu pieczywa.
Polskie sklepy oferują również mąkę z pełnego ziarna, gryczaną, a także pszenno-razową.
Mąki chlebowe i niechlebowe
Mąki można również podzielić ze względu na ich zastosowanie do wyrobu chleba.
• chlebowe – mąki pszenne z wysoką zawartością minerałów, większość typów mąki żytniej.
• niechlebowe – mąki, których nie używa się do wyrobu pieczywa. Zalicza się do nich mąka gryczana, jęczmienna, owsiana, z prosa, ryżowa, kukurydziana lub sojowa.
Zdrowa?
Jak rozpoznać, czy mąka jest zdrowa? Najprościej patrzeć na ilość minerałów. Im więcej tym lepiej. Oznaczone są wysokim numerem typu. Na to wszystko wpływa stopień przemiału ziarna. Kiedy ziarna zostaną grubo zmielone, to mąka będzie ciemna i będzie zawierać dużą dawkę składników odżywczych. Kiedy jednak mąka ma jaśniejszy kolor, to posiada zdecydowanie mniej wartości odżywczych dla organizmu.
zobacz również:
Jak zrobić chleb na zakwasie, jogurt i masło
Lepszy chleb na zakwasie czy na drożdżach?
Przepisy na chleb na zakwasie
Domowy chleb z piekarnika – różne przepisy