Tym faszeruję jajka na każdą imprezę – znikają ze stołu pierwsze

8 maja 2024, dodał: Emilia Stasiak

Faszerowane jajka to klasyczna przekąska, która zawsze robi wrażenie na gościach swoim smakiem i elegancją. Ta prosta potrawa może być przygotowana na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i gusta kulinarnego entuzjasty. Oto trzy kreatywne sposoby na przygotowanie wyśmienitych faszerowanych jajek, które zachwycą każde podniebienie:

faszerowane jajka

 

1. Faszerowana jajka z Serem Feta

Składniki:

– Ser feta

– Jogurt grecki lub śmietana

– Posiekane czarne oliwki

– Suszone zioła (np. oregano, bazylia)

– Sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo, następnie obierz je i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce.

2. Rozgnieć żółtka widelcem, dodaj jogurt lub śmietanę, suszone zioła, sól i pieprz. Dodaj ser feta .  Dokładnie wymieszaj, aż masa będzie  gładka. Dodaj oliwki i wymieszaj.

3. Napełnij masą  białka jajek.

4. Posyp faszerowane jajka papryką w proszku lub zieleniną. Gotowe do podania!

jajka na imprezę

2. Faszerowane Jajka z Awokado i Boczkiem

Składniki:

– 6 jajek

– 1 awokado

– 2 plastry boczku, usmażone i pokruszone

– 2 łyżki jogurtu greckiego

– Sok z połowy limonki

– Sól i pieprz do smaku

– Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce.

2. Dodaj do żółtek miąższ awokado, jogurt grecki, sok z limonki, sól i pieprz. Rozgnieć i wymieszaj, aż powstanie gładka pasta.

3. Dodaj pokruszony boczek do pasty i wymieszaj.

4. Napełnij białka jajek pastą z awokado i boczkiem.

5. Posyp faszerowane jajka posiekaną natką pietruszki. Gotowe !

Faszerowane Jajka z Awokado i Boczkiem

3. Faszerowane Jajka z Krewetkami i Awokado

Składniki:

– 6 jajek

– 150g krewetek, ugotowanych i obranych

– 1 awokado

– 2 łyżki majonezu

– 1 łyżeczka sosu Worcestershire (możesz ten angielski klasyk zastąpić sosem sojowym)

– Sok z połowy cytryny

– Sól i pieprz do smaku

– Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce.

2. Rozgnieć żółtka widelcem, dodaj krewetki, miąższ awokado, majonez, sos Worcestershire, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj, aż powstanie gładka pasta.

3. Napełnij białka jajek pastą z krewetkami i awokado.

4. Posyp faszerowane jajka posiekanym szczypiorkiem.

Te trzy przepisy na faszerowane jajka to tylko wierzchołek góry lodowej, gdy chodzi o kreatywne przekąski. Uruchom swoją wyobraźnię i eksperymentuj z różnymi składnikami, aby stworzyć własne unikatowe wariacje tego klasycznego dania. Smacznego!

Jajka – różne przepisy na smaczne przekąski

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz