Tradycyjna mussaka z mięsem i bakłażanem

13 kwietnia 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

składniki:

300 gram ugotowanych całych ziemniaków

2 bakłażany

cebula

czosnek – 3 ząbki

oliwa do smażenia

500 gram mielonego mięsa (wołowe lub cielęce)

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

oregano, szczypta cynamonu

 

sos beszamelowy (przepis TUTAJ)

Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry, bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry, podpiekamy w piekarniku lub grillujemy na suchej patelni. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w rondelku na oliwie, dodajemy mięso, po kilku minutach smażenia dodajemy wino i  koncentrat lub przecier. Doprawiamy przyprawami.  Mięso dusimy około 30 minut w przyprawach.

W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znowu bakłażana, warstwę ziemniaków i sos beszamelowy, na wierzch możemy ułożyć resztę bakłażana, zapiekamy 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.