Tradycyjna mussaka z mięsem i bakłażanem
składniki:
300 gram ugotowanych całych ziemniaków
2 bakłażany
cebula
czosnek – 3 ząbki
oliwa do smażenia
500 gram mielonego mięsa (wołowe lub cielęce)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koncentratu pomidorowego
oregano, szczypta cynamonu
sos beszamelowy (przepis TUTAJ)
Wystudzone ziemniaki kroimy w grube plastry, bakłażany myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na plastry, podpiekamy w piekarniku lub grillujemy na suchej patelni. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy, szklimy w rondelku na oliwie, dodajemy mięso, po kilku minutach smażenia dodajemy wino i koncentrat lub przecier. Doprawiamy przyprawami. Mięso dusimy około 30 minut w przyprawach.
W żaroodpornym naczyniu układamy plastry bakłażana, duszone mięso, znowu bakłażana, warstwę ziemniaków i sos beszamelowy, na wierzch możemy ułożyć resztę bakłażana, zapiekamy 40 minut w piekarniku o temp. 180 stopni.