Tradycja przede wszystkim, czyli co podać na świąteczny stół

2 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Z pewnością każdy z nas zapytany o to, co sprawia, że Święta Bożego Narodzenia są tak wyjątkowe, tuż obok spotkań w rodzinnym gronie, wymieni niecodzienne potrawy! I choć skomponowanie listy dwunastu wigilijnych dań nie sprawia nam problemu, menu na kolejne świąteczne dni może być wyzwaniem… które jednak warto podjąć!

Na bożonarodzeniowy stół, najczęściej podajemy potrawy, które przygotowaliśmy na wieczerzę wigilijną. Prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami, ryba oraz czerwony barszczyk. Ale ile można delektować się tym samym? Wybierzmy wyborne dodatki i dodajmy charakteru świątecznym daniom. Wystarczy, że sięgniemy po klasyczny majonez, musztardę lub chrzan! Nasze dania i przekąski na pewno zaskoczą gości!

Pod pierzynką z majonezu
Z czym serwować barszczyk – oto jest pytanie! Gdy uszek już zabraknie, jako przystawkę podajmy kruche paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione mięsem i szpinakiem. Faworytami na świątecznym stole niezmiennie pozostają jajka. Wystarczy jedynie, że ugotowane na twardo przekroimy i zatopimy je w majonezowym sosie. Wybierzmy majonez o kremowej konsystencji i smaku zbliżonym do domowych wyrobów naszych babć. Jajka pod pierzynką z Majonezu Kieleckiego nie będą miały sobie równych! Kolejnym świątecznym hitem jest sałatka jarzynowa. Czy ktokolwiek wyobraża ją sobie bez dodatku majonezu? Po wykonaniu sałatki koniecznie odstawmy ją na kilka godzin do lodówki, aby składniki nabrały odpowiedniego aromatu.

Majonez_Kielecki_na_Swieta

Chrzan na zaostrzenie apetytu
Rybę z kolei możemy zaserwować w formie chrupiącej zapiekanki. Dodatek ostrego sosu chrzanowo -śmietanowego podkreśli walory smakowe dania i nada mu wyjątkowego charakteru. Jeśli na podorędziu nie mamy świeżo startego chrzanu, najlepszym wyborem będzie produkt o wysokiej zawartości tartego korzenia, np. Chrzan Luksusowy z Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”. Zawiera aż 70% chrzanu, dzięki czemu dopełni smak ryby nadając jej ostrego i wyrazistego smaku.

WSP Społem Chrzan Luksusowy 180g

Dla wielbicieli dań mięsnych idealną propozycją będą delikatne polędwiczki ukryte w chrzanowo – ziemniaczanym cieście. Rozbite i przyprawione polędwiczki obtaczamy w mące i ziemniaczanej masie z dodatkiem dwóch łyżek Chrzanu Luksusowego, a następnie smażymy na patelni do czasu przyrumienienia się skorupki.

Musztarda wspaniała!
Świąteczny stół bez śledzika? Być nie może! Zdradzimy wam tajemnicę… śledzik lubi musztardę! I to nie byle jaką, bo Musztardę Kielecką delikatesową stołową. Specjał sprawdzi się na stole wszystkich zwolenników tradycyjnej kuchni, a łagodny aromat wspomnianej musztardy wydobędzie z potraw to, co w nich najlepsze. Śledzie możemy zaserwować w drugi dzień świąt, przygotowując dzień wcześniej marynatę i odstawiając je na noc do lodówki. Do stworzenia sosu potrzebne nam będą 3 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej, szklanka kwaśnej śmietany, pół łyżeczki curry i sól oraz biały pieprz do smaku.

Plate of Sardine Escabeche

WSP SPOŁEM Musztarda Kielecka delikatesowa stołowa 190g

Myśląc o tradycyjnej polskiej kuchni w świątecznym menu nie może także zabraknąć bigosu. Jeśli do smaku dodamy dwie łyżeczki wspomnianej musztardy, odrobinę przecieru pomidorowego, sól, pieprz i majeranek bigos nabierze prawdziwie domowego charakteru. Z kruchymi grzankami będzie jak znalazł! Jako dodatek do kanapek sprawdzi się tradycyjny półmisek z wędlinami. Plastry szynki i polędwicy warto podać w oryginalnej odsłonie, smarując je odrobiną musztardy, zawijając w ruloniki i przewiązując pojedynczym źdźbłem szczypiorku.

Z takim menu bożonarodzeniowa ucztowanie może być tylko przyjemnością!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz