Tosty – różne pomysłowe przepisy oryginalne i smaczne
Każdy wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niestety czasami tracimy zapał i mamy dość jedzenia na okrągło tostów z dżemem, nudnych kanapek czy jajecznicy. Dlatego przygotowaliśmy dla Was pomysły na ciekawe tosty, które zapewnią energię na cały dzień.
Dlaczego śniadanie jest ważne?
Uzupełnienie niezbędnych składników odżywczych jest konieczne aby nasz organizm był w stanie wystartować i prawidłowo funkcjonować przez cały dzień. Poranny posiłek ponadto wpływa korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Śniadanie zmniejsza prawdopodobieństwo późniejszego przejadania się. Poprawia przemianę materii, reguluje produkcję insuliny oraz zapewnia lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Osoby jadające śniadania rzadziej mają problemy z nadwagą. Śniadanie stabilizuje poziom glukozy oraz zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcze w ciągu całego dnia. Brak śniadania powoduje, że mamy większe możliwości wieczorem – zjadamy więcej bo przecież nie jedliśmy cały dzień. Obfite posiłki mogą prowadzić do nadwagi i otyłości. Pomijając fakt, że po prostu źle śpimy. Bo jak odpocząć z pełnym brzuchem. Śniadanie ponadto może poprawić nam humor, gdy na przykład będzie składać się produktów podnoszących poziom endorfin. Na przykład musli bez cukru (płatki żytnie, owsiane, suszone owoce, orzechy, nasiona słonecznika czy też dyni), banan pokrojony w kosteczkę, polany jogurtem naturalnym. Po takim śniadaniu na pewno będzie nam lepiej na duszy.
Z awokado i fetą
Co kupić?
- awokado
- ser feta
- nasiona granatu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Awokado należy obrać i pokroić na cienkie plasterki. Następnie posypujemy go z wierzchu serem feta oraz nasionami granatu. Na koniec skrapiamy tosta oliwą z oliwek.
Z pastą z bobu
Co kupić?
- 250 g młodego bobu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka gałek masła
- 60 g groszku
- 4 małe filety barweny
- 4 kromki chleba
- ½ łyżki octu z jabłek
- 1 i ½ łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
- pędy groszku
Przygotowanie:
Bób ugotuj we wrzącej osolonej wodzie (3-4 minuty). Odlej wodę i zgnieć bób widelcem lub zmiel w maszynce. Następnie należy dodać trochę masła i przyprawy do smaku oraz ogrzać. Ugotuj groszek we wrzącej osolonej, do miękkości po czym odcedź i odstaw. Teraz należy stopić resztę masła i usmażyć filety. Podpiecz chleb na złoto po obu stronach. Wymieszaj ocet jabłkowy i olej rzepakowy, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj grzanki pastą z bobu, posyp groszkiem i polej sosem octowym.
Z malinami i serem białym
Co kupić?
- maliny
- jeżyny
- bazylię
- ser biały
Przygotowanie:
Tost należy posmarować kremowym serkiem białym. Następnie układamy maliny i jeżyny pokrojone na pół. Całość dekorujemy świeżą bazylią.
Francuskie z bakaliami
Co kupić?
- 1/2 szklanki kandyzowanych owoców cytrusowych
- 3 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki + 2 łyżeczki porto
- 1 bochenek chleba
- 12 jaj
- 1 szklanka śmietanki
- masło
- syrop klonowy
- 1/2 szklanki orzechów piniowych
Przygotowanie:
Wymieszaj owoce kandyzowane, rodzynki, orzechy pinii, orzechy włoskie i porto w małej misce. Pozostaw je na kilka godzin. Wymieszaj trzepaczką razem jajka i śmietankę w dużej misce. Pokrój chleb, na środku każdej kromki połóż kandyzowane owoce i orzechy. Namocz w jajkach i umieścić w wysmarowanej, rozgrzanej patelni. Piecz od 1 do 2 minut, na złoty kolor z każdej strony. Podawaj na gorąco z syropem klonowym.
Z melonem i orzechami
Co kupić?
- melon kantalupa
- orzechy włoskie
- ser kozi
- syrop z agawy
Przygotowanie:
Melona pokrój we wstążki przy pomocy ostrej obieraczki lub wydrąż kuleczki albo po prostu cienko pokrój. Następnie posmaruj tost kozim serem i połóż na nim melona. Na wierzch połóż rozdrobnione orzechy i skrop syropem z agawy.
Z burakami
Co kupić?
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 400 g ugotowanych buraków w occie (nie marynowane), pokrojone w grube kliny
- 200 g brie, pokrojonego w plasterki
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 grube kromki chleba
Przygotowanie:
Rozgrzej grill lub piekarnik i usmaż tosty na złoty kolor po jednej stronie. Natrzyj chleb czosnkiem i pokropi oliwą z oliwek. Rozłóż buraki na tostach i dodaj plasterki brie. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i zapiecz tosty. Podawaj natychmiast z zieloną sałatą.
Z bananem i nasionami chia
Co kupić?
- banan
- masło migdałowe lub orzechowe
- nasiona chia
Przygotowanie:
Tosta nalezy posmarować masłem migdałowym a na wierzch położyć banana pokrojonego w cienkie plasterki. Na wierzch posyp nasiona chia i gotowe.
Z jarmużem i serem cheddar
Co kupić?
- jarmuż
- jajko
- ser cheddar
- olej
Przygotowanie:
Posiekaj jarmuż i smaż go na patelni przez 2 minuty. Następnie rozbełtaj jajko i dodaj przyprawy do smaku. Usmaż jajko w formę omleta i złóż na cztery części. Teraz układaj po kolei tost, jarmuż, omlet i starty ser cheddar. Wrzuć gotowego tosta jeszcze na 30 sekund na patelnie pod przykryciem, aby ser się roztopił.
Z serem kozim i truskawkami
Co kupić?
- ser kozi
- truskawki
- młoda soja
- ocet balsamiczny
- sól morska
Przygotowanie:
Truskawki pokrój w plasterki, po czym zalej je octem balsamicznym i odstaw na chwilę. Tosta posmaruj kozim serem, ułóż na to truskawki oraz łuskaną soję edamame. Całość posyp solą lub ulubionymi przyprawami do smaku.
Z łososiem i szalotką
Co kupić?
- wędzony łosoś
- ogórek
- kremowy serek biały
- szalotka
Przygotowanie:
Tosta należy posmarować kremowym serkiem. Następnie kroimy ogórka w cienkie wstążki przy pomocy obieraczki lub na cienkie plasterki. Teraz kładziemy je na toście i dodajemy płaty wędzonego łososia. Tosta posyp pokrojoną szalotką i dodaj ulubione przyprawy.