URODA I ZDROWIE

Tortilla ziemniaczana po hiszpańsku

6 czerwca 2018, dodał: EKSPERTKA

Tortilla de patatas

Składniki:

1 kg ziemniaków, 8 jajek, 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wbić jaja, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać na nią ziemniaki z jajami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przyłożyć talerz o średnicy nieco większej od patelni i obrócić patelnię, aby tortilla wypadła z niej na talerz. Pokroić placek na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.

Uwaga: wersja light: można ziemniaczki ugotować też w bulionie i dopiero potem na patelnię usmażyć z jajkami.

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Katering z Warszawy
Kiedyś korzystałam z gotowych zestawów cateringowych na obiad, ale jak mam więcej czasu...
Kod rabatowy 50zł w Dutch House
Obecnie w dutch house mają wyprzedaż do -70%, ale jak patrzę na...
Choroba lokomocyjna
Okropna przypadłość, ja miałam ją do ok. 25. roku życia...
Zabawa - odgadnij reklamę (produkt …
Każdy jogurt (poza słodzonym) wspiera odporność bo zawiera dobre bakterie:)