Tortilla ziemniaczana po hiszpańsku
Tortilla de patatas
Składniki:
1 kg ziemniaków, 8 jajek, 50 ml oliwy, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć pokrojone ziemniaki, mieszając, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Do dużej miski wbić jaja, posolić i ubić trzepaczką na jednolitą masę. Podsmażone i ostudzone ziemniaki wrzucić do miski z masą jajeczną i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę i wlać na nią ziemniaki z jajami. W czasie smażenia poruszać energicznie patelnią, żeby placek nie przywarł do dna. Kiedy powierzchnia potrawy się zetnie, przyłożyć talerz o średnicy nieco większej od patelni i obrócić patelnię, aby tortilla wypadła z niej na talerz. Pokroić placek na porcje i podawać na gorąco lub na zimno.
Uwaga: wersja light: można ziemniaczki ugotować też w bulionie i dopiero potem na patelnię usmażyć z jajkami.