Tortellini z bakłażanem
Włoski region Emilia – Romania i cyprysowe wzgórza Toskanii to obszary, na których dojrzewają pyszne jedne z najlepszych pomidorów. Potrawy z tych regionów są przejawem gościnności i włoskiej i autentycznego życia rustykalnych Włoch. To połączenie piękna i natury.
Tortelliniallemelanzane – Tortellini (pierożki) z bakłażanem
Czas przygotowania-30min
Czas gotowania-6min
Składniki (dla 4 osób):
– 160 g mąki pszennej
– 80 g semoliny
– 2 bakłażany
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 100 g sera Parmezan
– 1 ząbek czosnku
– oliwa z oliwek Extra Vergine
– bazylia
– sól i pieprz, tymianek, rozmaryn
– CIRIO pomidory w kawałkach
– koncentrat pomidorowy
Przygotowanie: 1. Wymieszaj mąkę, semolinę, 2 żółtka i 1 jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i trochę wody. Zagniataj ciasto przez ok.5 min. do momentu aż będzie elastyczne. Owiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
2. Jednego bakłażana obierz ze skórki, pokrój na plasterki, zanurz w oliwie z dodatkiem ziół i przypraw . Zapiecz w piekarniku przez 40 min w temp. 140°C. Następnie zmiksuj w blenderze.
Obierz ze skórki drugiego bakłażana, pokrój w kostkę i smaż na rozgrzanej oliwie przez ok. 4 min. Połącz obydwa bakłażany i dodaj Parmezan.
3. Rozwałkuj ciasto, wytnij małe pierożki . Za pomocą pędzelka rozprowadź żółtko. Na każdym pierożku nałóż farsz z bakłażana, tak, żeby brzegi dały się swobodnie zlepić. Uformuj pierożki zlepiając brzegi ciasta.
4. Gotuj pierożki w osolonym wrzątku, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. W tym czasie na oliwie podsmaż czosnek, dodaj Cirio pomidory w kawałkach, gotuj przez 7-10 min. Posyp świeżą bazylią.
5. Ugotowane pierożki serwuj na sosie.