Tort ziemniaczany z papryką

31 marca 2011, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg twardych ziemniaków

2 czerwone papryki

4 cebulki dymki

majeranek

25 dag śmietany

5 jaj

15 dag tartego ementalera

sól,pieprz

tłuszcz do formy

Ziemniaki gotować łupinach, w osolonej wodzie ok.20 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.

Strąk papryki oczyścić. Miąższ drobno posiekać. Dymkę posiekać w cienkie talarki.

Śmietanę roztrzepać z jajkami i majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Mniej  więcej 1/4 ziemniaków ułożyć na dnie natłuszczonej formy(26 cm średnicy).Posypać 1/4 warzyw i sera oraz polać 1/4 śmietany z jajkami.Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz resztą śmietany.

Tort ziemniaczany piec w podgrzanym do temp.175-200 stopni piekarniku przez ok. godzinę, przykryć po jakimś czasie pergaminem, żeby tort nie ściemniał.