Tort z płatkami róży na urodziny
To mój pierwszy tort na zamówienie,podobno smakował:)
Składniki:
biszkopt:
10 jajek
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
masa:
1,5 litra śmietanki 30%(mocno schłodzonej)
3 opakowania masy śmietanowej Dr Oetkera o smaku smietankowym
2 łyżki kakao
1 słoik dżemu wiśniowego niskosłodzonego.
Poncz:
2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
cukier do smaku
sok z cytryny
4 krople zapachu śmietankowego
ewentualnie alkohol
dodatkowo:
mandarynki
kiwi
ciemne winogrona
płatki i listki umytej zimnąwodą róży.
Zimne jajka z lodówki rozbić,oddzielić żółtka od białek,białka ubić na bardzo sztywno, z odrobiną soli.
Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać na bardzo sztywną bezę,na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,wszystko delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach28x24 cm,wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (sam spód,boki mają być suche)
Wstawić do nagrzanego piekarnika w 180st C,piec około 45-50 min(w zależności od piekarnika)
Upieczony biszkopt przekroić na 3 części,każdy nasączyć ponczem.
Nasączony spód biszkoptu,posmarować dżemem,posmarować bitą śmietaną białą ,przykryć drugim blatem(nasączonym) posmarować bitą śmietaną z kakao.
Przykryć ostatnim blatem,posmarować białą masą śmietanową,boki dekorować szprycą do tortu wg uznania i pomysłu.
Wierzch ubrać mandarynkami,winogronem i płatkami róży.
wykonanie masy śmietanowej:
Zimną śmietanę ubić na sztywno,pod koniec dodać masę śmietanową,
ubita masa będzie gęsta.
Podzielić na 2 części ,do mniejszej dodać kakao i chwilę jeszcze ubijać.
Smacznego.