Torcik ananasowy
Pyszny torcik , polecam
Składniki
* jajka 4 szt
* mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
* mąka pszenna 1/2 szklanki
* cukier 3/4 szklanki
* cukier waniliowy
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* Krem:
* cukier puder 1/4 szklanki
* alkohol 4 łyżki
* budyń śmietankowy 2 szt
* masło 1 kostka
* sok ananasowy 1 litr
* ananasy 2 puszki
* dżem ananasowy 1 słoiczek
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli (białka powinny być zimne z lodówki). Żółtka ubić z cukrem i wanilią, na końcu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz pianę, delikatnie wymieszać. Piec około 40 minut w 180 stopniach. Naszykować 1 litr soku z ananasa, 1 szklankę wymieszać z budyniami, resztę zagotować, wlać budynie i ugotować gęstą masę, wystudzić. Masło utrzeć, z pudrem, dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Na końcu dodać alkohol Nasączyć tort ponczem, posmarować dżemem ananasowym, przełożyć kremem, udekorować wg własnego uznania .
Smacznego