Dieta wcale nie musi być nudna i oznaczać wieczną głodówkę. Dlatego chcielibyśmy Wam przedstawić top 3 zupy na odchudzanie. Zobaczcie jakie, to proste a przede wszystkim smaczne.
Dieta zupowa
Historia diety zupowej zaczęła się w kręgach celebrytów, którzy pragnęli zdobyć uwagę światowych mediów za pomocą spektakularnych metamorfoz. Zapoczątkowana przez brazylijską prezenterkę i modelkę, Adrianę Galisteu, ta metoda szybkiego odchudzania zdobyła serca nie tylko jej rodaczek, ale także kobiet na całym świecie.
Według Adriany, spożywanie wyłącznie zup przez tydzień może prowadzić do utraty nawet 9 kg. Trzeba jednak zachować umiar w obliczu takich obietnic, ponieważ dla większości osób taka utrata wagi, w tak krótkim czasie jest mało realna/ Zazwyczaj osiąga się 2-3 kg na tydzień. Ponadto, tak nagły spadek wagi może być dla naszego organizmu niezdrowy.
Zupa to potrawa wyjątkowa – prosta, ekonomiczna i prawdopodobnie jedyna, którą można spożyć zamiast każdego posiłku, nie szkodząc swojemu zdrowiu. Kilka podstawowych składników wystarczy, aby przyrządzić lekką potrawę, która nie tylko gasi pragnienie, ale także zaspokaja głód i rozgrzewa ciało. Ponadto w zdrowy sposób pomaga w procesie odchudzania. Jej głównym składnikiem są warzywa i wywar warzywny. Dodając do tego ziarna, chude mięso lub ryby oraz doprawiając zupę ziołami i niskotłuszczowym nabiałem, otrzymujemy pełnowartościowy, zrównoważony posiłek.
Zalety zup
Zupy często są niskokaloryczne, zwłaszcza jeśli są przygotowywane z warzyw, niskotłuszczowych białek i bulionów. Można zjeść dużą porcję zupy, która dostarczy uczucia sytości, ale jednocześnie nie będzie miała dużej zawartości kalorii. Zupa składa się w dużej mierze z wody, która nie ma kalorii. Z kolei warzywa, są bogate w błonnik, który może pomóc w zwiększeniu uczucia sytości, co może ograniczyć apetyt na kaloryczne przekąski. Wybierając zupę jako danie główne, można ograniczyć spożycie innych, bardziej tuczących potraw, co może pomóc w redukcji całkowitej liczby spożytych kalorii w ciągu dnia. Pamiętajcie, aby wybierać zupy o niskiej zawartości tłuszczu i soli, a także unikać tych z dużą ilością śmietany, sera czy mięsa.
Zupa z pulpecikami z indyka
Co kupić?
- 300 g drobiowego mięsa mielonego z indyka
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- olej roślinny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrójcie w średnią kostkę i ugotujcie w litrze wody. Następnie pokrójcie cebulę w kostkę i podsmażcie na oleju. Po chwili dorzućcie do niej pokrojoną marchewkę i czosnek. Rzeczy z patelni wrzućcie do garnka, całość doprawcie do smaku i gotujcie do miękkości składników. Z mięsa mielonego zróbcie pulpeciki i dorzućcie je do garnka z warzywami i gotujcie około 15 minut całość. Podajemy z natką pietruszki.
Zupa z włoskiej kapusty
Co kupić?
- 3 łodygi selera naciowego
- pęczek posiekanego koperku
- 450 g kapusty włoskiej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kminek mielony
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pokrójcie drobno i przełóżcie ją do garnka. Dodajcie posiekany seler naciowy, czosnek oraz koperek. Całość zalejcie wodą (około 5 szklanek) z dodatkiem soku z cytryny oraz kminku. Dodajcie przyprawy i gotujcie do miękkości.
Krem z brokułów
Co kupić?
- Bulion 2 l
- Marchewka 1 szt.
- Ziemniaki 3 szt
- Brokuł 1 kg
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Grzanki/jogurt naturalny, etc.
Przygotowanie:
Zagotujcie bulion, dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę. Po chwili dodajcie różyczki brokułu. Gotujcie, aż do miękkości. Następnie zblendujcie zupę na gładki krem, doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie z ulubionymi dodatkami np. jogurtem lub grzankami.
zobacz również:
Zielone zupy i kremy – 20 super przepisów! |
Jesienne zupy dla dzieci |
Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy |